Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012





Σε συμφωνία για εκεχειρία κατέληξαν το Ισραήλ και οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας, με μεσολάβηση της κυβέρνησης της Αιγύπτου, σύμφωνα με δηλώσεις του στελέχους της Χαμάς, Εϊμάν Ταχά, σε ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters στο Κάιρο.
Η εκεχειρία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 9 τοπική ώρα, ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα.
Νωρίτερα σήμερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διπλωματική προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, είχε ανακοινώσει ότι το Ισραήλ συμφώνησε να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός.
Ο κ. Μόρσι είπε συγκεκριμένα ότι το Ισραήλ θα σταματήσει, αργότερα την Τρίτη, τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και ότι οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Καΐρου θα έχουν αποτέλεσμα «σύντομα», σύμφωνα με το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, Mena.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Χισάμ Καντίλ, τόνισε, μιλώντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ότι η εκεχειρία είναι κοντά.
Το Ισραήλ ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Νωρίτερα την Τρίτη, είχε γίνει γνωστό ότι το Ισραήλ αποφάσισε να αναβάλει τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, για να δοθεί η ευκαιρία να αποδώσουν καρπούς οι αιγυπτιακές διπλωματικές προσπάθειες για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ.
Ήδη, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, τη σημερινή ημέρα οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν λιγότερες από κάθε άλλη μέρα, απ' όταν άρχισε η διένεξη στη Λωρίδα της Γάζας...
Αντίθετα πάντως, με όσα λέει η Αίγυπτος, τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από μια νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
«Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο ακόμη τραυματίστηκαν από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Σάμπρα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ασράφ αλ Κούντρα.
Με τα νέα αυτά θύματα ανεβαίνει σε 121 ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της ισραηλινής επιχείρησης, την προηγούμενη Τετάρτη.
Ακόμη, η ισραηλινή αεροπορία έριξε σήμερα φυλλάδια σε πολλές συνοικίες της πόλης της Γάζας, καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν «αμέσως» τις κατοικίες τους, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου