Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Στροφή 180 μοιρών για τα μεταλλευτικά δικαιώματα

Του Δημήτρη ΔελεβέγκουΣε... άγνοια για το ισχύον καθεστώς μεταλλευτικών δικαιωμάτων ή εσπευσμένη ταχύτητα των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν πηγές, την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επιλογή συμβούλων για την αποκρατικοποίηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.



Ύστερα από την αποκάλυψη του Capital.gr ότι ουσιαστικά δεν είναι... δυνατή η αποκρατικοποίηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων- έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες- το υπουργείο Οικονομικών απέσυρε χθες την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμβούλους «ώστε να εμπλουτιστεί με περισσότερες πληροφορίες».

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση σχεδίαζε να εκχωρήσει τα δικαιώματά επί  μελλοντικών εσόδων από την εμπορική εκμετάλλευση των μεταλλευτικών κοιτασμάτων που βρίσκονται σήμερα υπό εκμετάλλευση.

Ωστόσο, η εκμετάλλευση του μεγαλύτερου μέρους των εν λόγω μεταλλευτικών κοιτασμάτων έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες επενδυτές (Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.) και συνεπώς η μερίδα του λέοντος των κρατικών εσόδων προέρχεται μόνον από φόρους. Και άρα δεν νοείται αποκρατικοποίηση, όπως είχε σημειώσει στο Capital.gr ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

Πλέον μετά την ακύρωση της αποκρατικοποίησης των μεταλλευτικών δικαιωμάτων-τουλάχιστον στην μορφή που αρχικά σχεδιαζόταν- απομακρύνονται τα σενάρια περί επικείμενης επιβολής «ειδικού μισθώματος» στους επενδυτές που εκμεταλλεύονται σήμερα τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική και στον Έβρο. Παρ΄ όλ’ αυτά, κατά πληροφορίες, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του μεταλλευτικού κώδικα αναμένεται εφεξής όσοι εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο να καταβάλλουν στο Δημόσιο ειδικά τέλη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το «σβήσε - γράψε» με τα μεταλλευτικά δικαιώματα δημιουργεί αρνητική εικόνα για την διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων ιδίως σε ξένους επενδυτικούς οίκους που μελετούσαν (όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr) την πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών με στόχο την εκδήλωση ενδιαφέροντος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου