Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012

Ομπάμα: Έλληνες, αντιληφθείτε ότι εκτός ευρώ θα είναι χειρότερα

«Είναι προς το συμφέρον όλων να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ».
Με τη δήλωση αυτή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε το στίγμα των προσδοκιών της Δύσης για την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης χρέους, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λευκό Οίκο.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκαθάρισε πως οι διεθνείς εταίροι και πιστωτές της Ελλάδας αναγνωρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά επεσήμανε πως και οι Έλληνες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν και να καταλάβουν πόσους κινδύνους και προβλήματα κρύβει μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

«Αν εφαρμόζεις ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας πολύ γρήγορα, γίνεται δυσκολότερο να αποπληρώσεις τα χρέη σου», ανέφερε επίσης ο Μπαράκ Ομπάμα.
Δεν δίστασε μάλιστα να προειδοποιήσει πως ανάλογους κινδύνους κρύβει μια τέτοια εξέλιξη και για την υπόλοιπη Ευρώπη και για τη διεθνή οικονομία που, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «αγωνίζεται ακόμα να βγει από την κρίση».
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε τέλος πως η Ευρώπη και οι ηγέτες της θα πρέπει να κάνουν αποφασιστικά βήματα για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και να συνειδητοποιήσουν πως έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους για να βγουν από την κρίση.
Επισήμανε επιπλέον ότι εάν η οικονομία της ευρωζώνης βυθιστεί στην ύφεση, τότε θα μετριαστεί ο ρυθμός της ανάκαμψης που παρουσιάζει ήδη η αμερικανική οικονομία, ενώ τόνισε ότι λαμβάνεται η φροντίδα ώστε η Ουάσινγκτον να μην επικρίνει την Ευρώπη και να μην υπαγορεύει “τι δέον γενέσθαι” στους ηγέτες της.
Παράλληλα, ο πρόεδρος Ομπάμα εστίασε στο ότι το αμερικανικό χρηματο-πιστωτικό σύστημα έχει καταστεί, με τα μέτρα που η αμερικανική κυβέρνηση υιοθέτησε, πολύ πιο στέρεο, ούτως ώστε μπορεί πλέον να απορροφά τους κραδασμούς, που η αφετηρία τους είναι στην Ευρώπη.
«Μπορεί να απορροφά το χρηματο-πιστωτικό μας σύστημα αρκετούς από τους κραδασμούς που προέρχονται πέραν του Ατλαντικού », σημείωσε σχετικά ο πρόεδρος Ομπάμα.
Την ίδια ώρα πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος επιμένει στη θέση της λέγοντας ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Σε δηλώσεις από τη Νέα Ζηλανδία η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι «η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της για λιτότητα, προκειμένου να παραμείνει στην ευρωζώνη»
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου