Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΕΚΤΑΚΤΟ: Αποφάσεις από το Eurogroup – Νοέμβριο η δόση!

Πριν από λίγη ώρα οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανακοίνωσαν την απόφασή τους σχετικά με το μέλλον του μηχανισμού στήριξης EFSF (European Financial Stability Facility). Το εμπόδιο της Φινλανδίας ξεπεράστηκε εν μέρει, με την παροχή ανταλλάγματος από την πλευρά της Ελλάδας, που δεν είναι άλλο από τις εμπράγματες εγγυήσεις. Το πρόβλημα που ταλάνιζε το μηχανισμό ήταν το κατά πόσο θα μπορούσαν και οι άλλες χώρες να λάβουν τέτοιου είδους εγγυήσεις. Μέχρι σήμερα υπήρχαν χώρες που διαφωνούσαν με την πρακτική της Φινλανδίας, που ουσιαστικά ήταν ένα θέμα που ξεκίνησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Σήμερα, όμως, και στο πλαίσιο της ίσης αντιμετώπισης και των υπολοίπων χωρών που συμμετέχουν στο μηχανισμό EFSF, αποφασίστηκε να μπορούν και αυτές να λαμβάνουν εμπράγματες εγγυήσεις για τα δάνεια που θα δίνονται στην Ελλάδα.
Ωστόσο, υπήρξε ο καθορισμός των προϋποθέσεων υπό τις οποίες μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, το γενικό διευθυντή του EFSF, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να λάβει εμπράγματες εγγυήσεις υπό τους όρους ότι θα πρέπει να καταβάλει άπαξ και όχι σε πέντε δόσεις τα χρήματα της συμμετοχής της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ο οποίος θα αντικαταστήσει τον EFSF το 2013. Επιπλέον, κάθε κέρδος που θα πιθανόν βγάλουν από την παροχή του δανείου θα μειωθεί, και σε περίπτωση πτώχευσης οι εμπράγματες εγγυήσεις θα αποπληρωθούν με την ωρίμανση των δανείων σε 20 με 30 χρόνια!
Το μόνο που μένει πλέον είναι η ψήφιση του σχεδίου από το κοινοβούλιο της Σλοβακίας, στις 14 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε και ο Ιβάν Μίκλος, υπουργός Οικονομικών της χώρας. Η κυβέρνηση στη Μπρατισλάβα είχε τηρήσει σκληρή στάση εις βάρος του σχεδίου. Αντίστοιχες ψηφοφορίες θα πρέπει να γίνουν κι από τα κοινοβούλια των άλλων κρατών.
Επίσης, όσον αφορά τη δόση του δανείου που «πρέπει» να πάρουμε εντός του μήνα, οι Ευρωπαίοι εταίροι διεμήνυσαν ότι δεν είναι πλέον τόσο σίγουρο ότι θα λάβουμε τη δόση του δανείου πριν τα μέσα Νοεμβρίου, όπως αναφέρει και το Reuters. Για το λόγο αυτό δήλωσαν διαμέσου του Όλι Ρεν, ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις που τέθηκαν και οι οποίες αφορούν τις δομικές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία και τις αποκρατικοποιήσεις.
Ο Όλι Ρεν προσέθεσε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει απαίτηση για νέα μέτρα προκειμένου να ληφθούν οι δόσεις του 2012, αλλά αυτό είναι πολύ νωρίς για να το συζητήσουμε. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι μπορεί να ανοίξει και πάλι το θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που θα είναι ουσιαστικά απορρόφηση του προβλήματος, μέσω της διαγραφής του ελληνικού χρέους που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες. Το ποσοστό στο οποίο θα κυμανθεί η διαγραφή, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αναθεωρηθεί, παρά την πρότερη αρχική συμφωνία για σβήσιμο 21% του ελληνικού χρέους.
Λόγω της έλλειψης ουσιαστικών αποφάσεων, της μη απόδοσης της επόμενης δόσης και της δήλωσης του Γ. Παπανδρέου ότι δύσκολα υπάρχουν επαρκή χρήματα για τον Οκτώβριο, αναμένονται νέα προβλήματα και πτώσεις των χρηματιστηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου