Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ένα εκατομμύριο αιγοπρόβατα αξίας 120 εκατ. ευρώ θα αγοράσουν οι Λίβυοι από την Κρήτη


Τεράστιες οικονομικές προοπτικές για την αγροτική οικονομία της Κρήτης ανοίγονται για τους αγρότες του νησιού από το ενδιαφέρον της Λιβύης να εισάγει τα επόμενα τέσσερα χρόνια μεγάλο αριθμό αιγοπροβάτων συνολικής αξίας 120 εκατ. ευρώ. 

Μετά το τέλος του εμφυλίου στην Λιβύη η τοπική παραγωγή αιγοπροβάτων είχε σχεδόν μηδενιστεί αφού το 50-60% των ζώων είτε σκοτώθηκε, είτε κλάπηκε και εξαφανίστηκε είτε φαγώθηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Λίβυοι να απευθυνθούν προς την Ισπανία την Ιταλία την Ν. Ζηλανδία και την Αυστραλία για την προμήθεια αιγοπροβάτων. Όμως τα αρνιά από τις παραπάνω χώρες δεν άρεσαν γευστικά με αυτό
που είχαν συνηθίσει να τρώνε οι Λίβυοι.
Οι έρευνες των Λίβυων έδειξαν πως το κρητικό αιγοπρόβατο είναι πιο κοντά στις γευστικές συνήθειες των συμπατριωτών τους και προέκυψε η πρώτη εξαγωγή από το νησί περίπου 6.000 αιγοπροβάτων. Θα
ακολουθήσουν ακόμα τρείς με τέσσερις παραγγελίες και αν τελικά  η ποιότητα και η γεύση του κρέατος των ζώων καλύπτει τις απαιτήσεις των Λίβυων τότε οι εισαγωγείς της αραβικής χώρας θα προχωρήσουν σε επίσημο αίτημα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας τους να υπάρξει «αναπαραγωγή» των ντόπιων αιγοπροβάτων με τα κρητικά αιγοπρόβατα, και παράλληλα να «καπαρώσουν» την κρητική παραγωγή για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.
Εφόσον η παραπάνω παραγγελία προχωρήσει οι Λίβυοι θα αγοράσουν από τους κρητικούς παραγωγούς
1.000.000 αιγοπρόβατα συνολικής αξίας 120 εκατ. ευρώ. Στην παραπάνω προσπάθεια, με ειδικές υποδομές αλλά και ενεργή συμμετοχή στην όλη διαδικασία, διαδραματίζει ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου και ο πρόεδρός του Γιάννης Μπρας. 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου