Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Μόντι: "Κίνδυνος αύξησης του πληθωρισμού στη Γερμανία από τα υψηλά spreads"

Η Γερμανία θα βρεθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού εάν δεν επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει, για να αμβλύνει τις ανισορροπίες μεταξύ των κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη, αναφέρει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore.


Σχολιάζοντας τις σημαντικές διαφορές στις αποδόσεις των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων ο Μόντι σημειώνει ότι αυτή η διαφοροποίηση θα μπορούσε επίσης να μεταφραστεί σε «μια πιθανή αύξηση του πληθωρισμού για τη Γερμανία, η οποία εκτιμώ ότι δεν συνάδει με τις επιθυμίες της ΕΚΤ ή της γερμανικής κυβέρνησης».

Αυτό θα προέλθει από την αυξανόμενη άνοδο στην προσφορά χρήματος σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια και την άνοδο των τιμών στα ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Πρόσθεσε ότι η διαφορά στις αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων των δύο χωρών «είναι ένας παράγοντας που αλλοιώνει σημαντικά τη διεθνή ανταγωνιστικότητα μεταξύ των επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει μόνο το κόστος εργασίας ανά μονάδα σαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά και το κόστους του κεφαλαίου ανά μονάδα. Στη Γερμανία είναι πολύ χαμηλό, στην Ιταλία είναι πολύ υψηλό», δηλώνει ο Μόντι.

Ερωτηθείς για το εάν θα θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στη σημερινή συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει την ατζέντα της συνάντησης, προσθέτει ωστόσο ότι «είναι σωστό να τονίσω από την πλευρά μου ότι αυτό αποτελεί μια σοβαρή ανισορροπία για μας, αλλά επίσης και ένας κίνδυνος για τις χώρες που σήμερα φαίνεται να επωφελούνται», όπως η Γερμανία.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου