Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

ΡΚΚ: Ανατίναξαν τον αγωγό Κιρκούκ-Τσεϊχάν!


Σαμποτάζ από ομάδα αγωνιστών του ΡΚΚ κατέστρεψε σημαντικό τμήμα του αγωγού πετρελαίου Κιρκούκ-Τσεϊχάν. Η φωτιά κατασβέστηκε και οι εργάτες προσπαθούν να ψύξουν τον αγωγό διπλής κατεύθυνσης και μήκους 970 χλμ., σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αξιωματούχοι της ενεργειακής βιομηχανίας στην Άγκυρα επιβεβαίωσαν ότι η ροή του πετρελαίου έχει σταματήσει και προσέθεσαν ότι δεν είναι ακόμα απόλυτα σαφές πόσο θα διαρκέσουν οι επισκευές. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ ανέφερε ότι η Βαγδάτη έχει αναστείλει τις εξαγωγές λόγω της πυρκαγιάς και αναμένει από την Τουρκία να ανοίξει την δεύτερη σωλήνωση ώστε να ξαναρχίσει η ροή.

«Πληροφορηθήκαμε από τις τουρκικές αρχές ότι μια έκρηξη και κατόπιν πυρκαγιά στον εξαγωγικό πετρελαιαγωγό 40 ιντσών (περίπου 102 εκατοστών) στην τουρκική πλευρά και χρειάστηκε να σταματήσουμε την ροή αργού», δήλωσε ο Άσιμ Τζιχάντ, εκπρόσωπος του υπουργείου, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Απαιτούμε οι τουρκικές αρχές να εργαστούν χωρίς καμιά καθυστέρηση για να αποκαταστήσουν την ζημιά γρήγορα και να βοηθήσουν να διακλαδιστεί η ροή στον δεύτερο εναλλακτικό αγωγό 46 ιντσών (περίπου 117 εκατ.) για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει άλλη διακοπή στις εξαγωγές του Ιράκ προς το λιμάνι του Τσεϊχάν», πρόσθεσε ο Ιρακινός εκπρόσωπος.

Πρόκειται για αγωγό που μεταφέρει μεταφέρει σχεδόν το ένα τέταρτο του πετρελαίου που εξάγει το Ιράκ, ενώ σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Τουρκίας, σταμάτησε η φόρτωση στον τερματικό σταθμό στο Τσεϊχάν.

Η αιτία της πυρκαγιάς στον αγωγό, σε ένα σημείο στην επαρχία Σιρνάκ της Τουρκίας, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, όμως οι αρχές υποψιάζονται ότι έχει υπάρξει δολιοφθορά, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. 

"Πέντε ως δέκα δεξαμενόπλοια περιμένουν για να φορτώσουν αργό στο Τσεϊχάν" είπαν ναυτιλιακές πηγές. Στις δεξαμενές αποθήκευσης βρίσκονται περίπου 500.000 βαρέλια, ποσότητα που δεν επαρκεί για τις δεξαμενές των πλοίων, σύμφωνα με μία από τις πηγές αυτές. Ο αγωγός, μέσω του οποίου εξήχθησαν περίπου 300.000 βαρέλια αργού, κλείνει συχνά λόγω δολιοφθορών. Αυτό είχε συμβεί την 6η Αυγούστου, λόγω φωτιάς που αποδόθηκε σε δολιοφθορά.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου