Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

«Ανυπολόγιστες οι συνέπειες διάλυσης της ευρωζώνης»

Ντράγκι: Για όσους φύγουν και για όσους μείνουν…
Στους υψηλούς και «ανυπολόγιστους» κινδύνους από τη διάσπαση της ευρωζώνης αναφέρθηκε μιλώντας στους Financial Times ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι όποιες χώρες βγουν από τη ζώνη του κοινού νομίσματος θα αντιμετωπίσουν ακόμη πιο επώδυνες οικονομικές καταστάσεις, θα αναγκαστούν να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους και, εντούτοις, δεν θα καταφέρουν να διαφύγουν σκληρών δομικών μεταρρυθμίσεων. Ενώ και για όσες μείνουν, υποστήριξε ότι θα «έχουν καταρρεύσει οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν ξέρουμε πού θα τελειώσει πραγματικά αυτό». 

Ο Μ. Ντράγκι χαρακτήρισε «πρωτοφανή» τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης, μεταξύ των οποίων και η παροχή ρευστότητας, άνευ ορίου, προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Πρόσθεσε ότι τα ενισχυτικά μέτρα θα εφαρμόζονται «για όσο το απαιτούν οι συνθήκες». Τέθηκε κατά του ορισμού από την ΕΚΤ των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων αλλά και των spread και υποστήριξε ότι θα πρέπει οι κυβερνήσεις να βασιστούν στα δικά τους «προγράμματα δημοσιονομικής πειθαρχίας και δομικών μεταρρυθμίσεων» και όχι να επαναπαυτούν στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.
Παράλληλα, απέρριψε κατηγορηματικά την εφαρμογή μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης στα πρότυπα όσων υιοθέτησε η FED και η τράπεζα της Αγγλίας με τη μαζική αγορά κρατικών ομολόγων, ακόμη κι αν η ευρωζώνη περιέλθει σε βαθειά ύφεση.
«Το σημαντικό είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου -πολιτών κι επενδυτών- στην ήπειρό μας. Δεν θα το πετύχουμε αυτό καταστρέφοντας την αξιοπιστία της ΕΚΤ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου