Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Πανευρωπαϊκός συναγερμός για τα μολυσμένα αγγουράκια

Συναγερμός ανά την Ευρώπη έχει σημάνει μετά τον εντοπισμό του βακτηρίου Escherichia coli (E. Coli) σε αγγουράκια ισπανικής προελεύσεως. 
Στη Γερμανία, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 10 ανθρώπων μετά την κατανάλωση μολυσμένων αγγουριών, ενώ εκατοντάδες άλλοι
διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Κρούσματα έχουν αναφερθεί σε Σουηδία, Δανία, Ολλανδία και Βρετανία, σε άτομα που φαίνεται πως είχαν ταξιδέψει στη Γερμανία.
Σε Αυστρία και Τσεχία, οι αρχές έδωσαν εντολή να αποσυρθούν από τα ράφια των καταστημάτων λαχανικά από την Ισπανία, τα οποία ωστόσο πιστεύεται ότι είναι μόνο μία πηγή της μόλυνσης. Σύμφωνα με Τσέχους αξιωματούχους, μολυσμένα αγγούρια ενδέχεται να εξήχθησαν επίσης σε Ουγγαρία και Λουξεμβούργο.
Το βακτήριο προκαλεί αιμολυτικό - ουραιμικό σύνδρομο (ΑΟΣ). Κατά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, πρόκειται για «μία από τις μεγαλύτερες επιδημίες ΑΟΣ που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και η μεγαλύτερη που έχει αναφερθεί ποτέ στη Γερμανία». 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΑΟΣ προσβάλλει συνήθως παιδιά κάτω των 5 ετών, όμως «σε αυτήν την επιδημία, το 87% [των προσβληθέντων] είναι ενήλικες», ενώ σχεδόν 7 στους 10 ασθενείς είναι γυναίκες.
Στην πιο πρόσφατη ανακοίνωσή του για το θέμα (27 Μαΐου), ο ΕΦΕΤ αναφέρει ότι «από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, δεν προκύπτει διακίνηση των ανωτέρω προϊόντων στην ελληνική αγορά». Τονίζεται ότι ο φορέας, που βρίσκεται σε επαφή με Ευρωπαϊκή Επιτροπήκαι ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει ενημερώσει τις επιχειρήσεις τροφίμων, σούπερ μάρκετ κ.λπ. για προληπτικούς ελέγχους.
Πολλά υποσχόμενες κλινικές μελέτες;
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την επιθεώρηση Nature, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το θάνατο περισσοτέρων ασθενών, Γερμανοί γιατροί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν επείγουσες κλινικές μελέτες σε πειραματικό φάρμακο με την ονομασία eculizumab, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της παροξυσμικής νυχτερινής αιμοσφαιρινουρίας, μιας σπάνιας διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος. 
Κατά το περιοδικό Forbes, είναι το ακριβότερο φαρμακευτικό σκεύασμα στον κόσμο, καθώς η θεραπεία στοιχίζει 400.000 δολάρια για ένα χρόνο.
Σύμφωνα όμως με τα αποτελέσματα μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα στο New England Journal of Medicine, ερευνητές χρησιμοποίησαν με επιτυχία το φάρμακο για να θεραπεύσουν τρεις ασθενείς με ΑΟΣ.
 Η παρασκευάστρια εταιρία διοχετεύει τώρα δωρεάν το eculizumab σε γερμανικά νοσοκομεία, σε μια προσπάθεια να επισπεύσει την έγκριση του φαρμάκου για την αντιμετώπιση του ΑΟΣ.
Ο Ράινχαρντ Μπρούνκχορστ, πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρίας Νεφρολογίας, ηγείται των κλινικών μελετών και ήδη, σε συνεργασία με την ομάδα του στην Ιατρική Σχολή του Ανοβέρου, προσπαθεί να θεραπεύσει οκτώ ασθενείς. 
«Δεν θέλουμε να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι», προειδοποιεί, «καθώς έχουμε ελάχιστη εμπειρία με το φάρμακο αυτό και δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματικό θα αποδειχθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου