Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Συζήτηση για το κέντρο της Αθήνας - Αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν τα κυβερνητικά μέτρα για το κέντρο της Αθήνας

Δέσμη μέτρων που θα αποσκοπούν στην εκτόνωση του εκρηκτικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να ανακοινωθούν την Δευτέρα.

Επικεντρο των μέτρων θα είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, με τόνωση της κατοίκησης του κέντρου, συνεχείς αστυνομικούς έλεγχους και κίνητρα σε μετανάστες για επαναπατρισμό τους.



Στο μεταξύ, με την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας ασχολήθηκε....
η εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ «Κυριακή με δράση».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης επεσήμανε ότι η υποβάθμιση του κέντρου είναι σαφής και δυστυχώς απομακρύνει τις ζωτικές χρήσεις του κέντρου. Σημείωσε ότι το κέντρο έχει χάσει της παραδοσιακές του δραστηριότητες που το κρατούσαν ζωντανό. «Στόχος είναι να κρατηθούν στο κέντρο οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο σφάλμα από το να φύγουν από το κέντρο οι δημόσιες υπηρεσίες», είπε ο κ. Καρτάλης. «Πρέπει να κρατηθεί ζωντανή η ζωή» υπογράμμισε.

Στην εκπομπή μίλησε ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Πάσχος Μανδραβέλης, ο οποίος είναι ότι το πρόβλημα της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας είναι σοβαρότατο, αλλά τόνισε ότι ο κόσμος – που δεν κινείται στο κέντρο – τρομοκρατείται περισσότερο από τα ΜΜΕ. Σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, η οποία δεν το δημιούργησε, αλλά το επέτεινε. Όπως είπε, το κέντρο άρχισε να υποβαθμίζεται μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο εγκληματολόγος Παναγιώτης Παπαϊωάννου είπε ότι το πρόβλημα βασίζεται σε τρεις άξονες:
1ον στην άνευ προηγουμένου ανάμειξη των πληθυσμών,  
2ον στο γεγονός ότι έχουν παραμείνει οι εστίες της παραδοσιακής εγκληματικότητας – όπως πορνεία, ναρκωτικά, παρεμπόριο – που επιτείνουν το πρόβλημα σε συνδυασμό με τον πρώτο άξονα και  
3ον έχει αναβαθμιστεί η «εγκληματικότητα του δρόμου» με εκδηλώσεις ακραίας βίας. Χαρακτηριστικά είπε ότι βλέπουμε να γίνεται ληστείες με βαρύ οπλισμό στα περίπτερα, ενώ παλαιότερα γίνονταν στις τράπεζες.

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε την ανάγκη να υπάρξει «χαρτογράφηση της εγκληματικότητας» και υπογράμμισε ότι πολύ σημαντικό θέμα είναι η σωστή εποπτεία από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο Τάσος Μοναστηριώτης, κάτοικος της περιοχής, είπε ότι οι αρμόδιοι φορείς έχουν ξεχάσει τους κατοίκους του κέντρου, οι οποίοι αισθάνονται φόβο. Χαρακητριστικά είπε ότι περιμένει να ακούσει κάποιον που θα πει υπεύθυνα ότι θα λύσει το πρόβλημα σε κάποιο δεδομένο χρόνο και τότε ο ίδιος θα κάνει υπομονή. Ωστόσο, αν ο αρμόδιος τελικά δε λύσει το πρόβλημα, να παραιτηθεί.

Το κέντρο πρέπει να γίνει ξανά βιώσιμη περιοχή, είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Κώστας Γείτονας, στο ΣΚΑΪ 100,3, στην εκπομπή «Στο στόμα του Νίκου».

Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν, σημείωσε, να θέλουμε να έχουμε τουρισμό με αυτό το κέντρο της πόλης και αυτό θα πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου