Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Στον δήμο Ρεθύμνου, ιδρύουν συμβούλιο ένταξης μεταναστών. Την ίδια στιγμή που σαμποτάρουν τον συνήγορο του δημότη και της επιχείρησης.

Στον δήμο Ρεθύμνου, ιδρύουν συμβούλιο ένταξης μεταναστών. Την ίδια στιγμή που σαμποτάρουν τον συνήγορο του δημότη και της επιχείρησης.
Σχεδόν όλοι οι δήμοι έκαναν συμβούλιο μεταναστών, Κανένας όμως δήμαρχος δεν διόρισε, τον συνήγορο....
του Έλληνα δημότη όπως προβλέπει ο νόμος του Καλλικράτη.
Δεν θέλουν να βλέπουν και να ακούν για Έλληνες. Όλα για τους μετανάστες είναι.


Σε πρώτη προτεραιότητα οι μετανάστες.


Διαβάστε τι γράφουν τα Ρεθεμνιώτικα Νέα

Συμβούλιο ένταξης μεταναστών, τη λειτουργία του οποίου προβλέπει ο «Καλλικράτης» για τους δήμους της χώρας, πρόκειται να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα ο Δήμος Ρεθύμνου. Πρόκειται για ένα συμβούλιο που θα είναι αρμόδιο για τα καθημερινά προβλήματα των αλλοδαπών και γενικότερα για τα ζητήματα ένταξης που αντιμετωπίζουν στον τόπο διαμονής τους.

Σκοπός του είναι η πλήρης καταγραφή των μεταναστών που ζουν στο μητροπολιτικό Δήμο, η διερεύνηση των αναγκών τους, οι εργασιακές τους σχέσεις, η επαφή τους με τις δημόσιες υπηρεσίες και τη δημόσια υγεία και η εξυπηρέτησή τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της διαφορετικής γλώσσας και της θρησκείας, η φοίτηση των παιδιών τους στα ελληνικά σχολεία και γενικότερα η ομαλή ένταξη των ίδιων και των οικογενειών τους στην κοινωνία του Ρεθύμνου.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για τη δημιουργία του τμήματος και το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς για να υλοποιηθεί θα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί.

Όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης», το συμβούλιο θα αποτελείται από επτά μέλη. Τρεις δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, έναν δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας και τρεις εκπροσώπους κοινοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη δημοτική ομάδα του Γ. Μαρινάκη για το συμβούλιο ένταξης μεταναστών θα προταθούν οι Στέλιος Χαρκιανάκης, Δημήτρης Λαχνιδάκης και Ευαγγελία Γαλεράκη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την παράταξη του Ν. Νίνου είναι πιθανό να συμμετάσχει στο συμβούλιο ο Στέλιος Σπανουδάκης.

Οι εκπρόσωποι των μεταναστών θα προέρχονται πιθανότατα από τις κοινότητες της Αλβανίας, της Ινδίας και των Αραβικών χωρών, καθώς υπολογίζεται ότι αυτές είναι οι πολυπληθέστερες στο δήμο Ρεθύμνου, ωστόσο στο συμβούλιο θα εκπροσωπούνται υπήκοοι και άλλων χωρών.

Εφόσον η πρόταση για τη δημιουργία του συμβουλίου κατατεθεί και εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, αυτό θα στεγαστεί στο δημαρχείο της λεωφόρου Κουντουριώτη.

Για τον σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη και τις σκέψεις που γίνονται μίλησε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Σ. Χαρκιανάκης, ο οποίος θεωρεί πως θα επιλυθούν αρκετά εκ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι μετανάστες που ζουν στο Ρέθυμνο. «Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε φάση προγραμματισμού και διερευνητικών επαφών, προκειμένου να συντάξουμε την πρόταση που θα κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Το συμβούλιο ένταξης μεταναστών προβλέπεται από τον Καλλικράτη και ήδη λειτουργεί σε δήμους της χώρας. Είναι ένας πολύ σοβαρός θεσμός, ο οποίος αν λειτουργήσει όπως πρέπει θα λύσει αρκετά από τα προβλήματα των μεταναστών. Λόγω γλώσσας και θρησκείας, κυρίως, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ένταξης» αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνου και συνεχίζει: «Εφόσον οι άνθρωποι ζουν εδώ και μεγαλώνουν τα παιδιά τους στο Ρέθυμνο θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα γι’ αυτούς. Ο νόμος πλέον καλύπτει το συγκεκριμένο κενό και βοηθά τους μετανάστες να αποκτήσουν μια ισχυρή φωνή. Σκοπός του συμβουλίου είναι η ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία του Ρεθύμνου και η αποκατάσταση ζητημάτων που σχετίζονται με την συναναστροφή τους με τις δημόσιες υπηρεσίες, τα νοσοκομεία, τα ελληνικά σχολεία, την γλώσσα και τις θρησκευτικές τους ανάγκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου