Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Δημιούργησαν το ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο παγκοσμίως

Γερμανοί ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν το ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο που έχει υπάρξει ποτέ, σημειώνοντας ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ.


Οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Υψηλών Μαγνητικών Πεδίων της Δρέσδης, με επικεφαλής τον Σεργκέϊ Ζερλίτσιν, ανέπτυξαν ένα πηνίο βάρους περίπου 200 κιλών, στο οποίο το
ηλεκτρικό ρεύμα δημιούργησε ένα γιγάντιο μαγνητικό πεδίο 91,4 τέσλα, για μια περίοδο λίγων χιλιοστών του δευτερολέπτου, χωρίς το ίδιο το πηνίο να πάθει τίποτε.

Το επίτευγμα εντάσσεται στο πεδίο έρευνας της επιστήμης νέων υλικών. Όσο πιο ισχυρό είναι ένα μαγνητικό πεδίο, με τόσο μεγαλύτερη ακρίβεια οι επιστήμονες μπορούν να κάνουν δοκιμές σε ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για καινοτόμα ηλεκτρονικά εξαρτήματα ή για υπεραγωγούς, που μεταφέρουν ηλεκτρισμό χωρίς καμία αντίσταση.
Τα μαγνητικά πεδία δημιουργούνται καθώς το ρεύμα περνάει μέσα από ένα πηνίο. Το μαγνητικό πεδίο, με τη σειρά του, επιδρά στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς προσπαθεί να το ωθήσει έξω από το πηνίο. 
Όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση του ρεύματος, τόσο μεγαλύτερη είναι και η παραγόμενη δύναμη. Για συγκριτικούς λόγους, αναφέρεται ότι ένα τυπικός μαγνήτης ψυγείου έχει ισχύ 0,05 τέσλα (μονάδα μέτρησης που φέρει το όνομα του πρωτοπόρου επιστήμονα Ν.Τέσλα).
Για να καταφέρουν να εξετάσουν όσο γίνεται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα υλικά του μέλλοντος, οι επιστήμονες χρειάζονται μαγνητικά πεδία της τάξης των 90 - 100 τέσλα. Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ, με 89 τέσλα, κατείχε το εργαστήριο Λος Άλαμος των ΗΠΑ για αρκετά χρόνια.
Οι Γερμανοί ερευνητές πέτυχαν να σπάσουν το ρεκόρ κατασκευάζοντας ένα διπλό πηνίο, επενδυμένο με χάλυβα, ικανό να αντέχει στις τρομακτικές πιέσεις που αναπτύσσονται (χιλιάδες φορές μεγαλύτερες από την ατμοσφαιρική πίεση στο επίπεδο της θάλασσας). 
Το πηνίο έχει ύψος μισού μέτρου περίπου, διάμετρο 32 εκατοστών και έχει στο κέντρο του ένα κενό 16 χιλιοστών. Ερευνητές από όλο τον κόσμο σπεύδουν να επισκεφτούν το γερμανικό ερευνητικό κέντρο για να αναλύσουν μια σειρά από νέα υλικά με τη βοήθεια του νέου σούπερ-πηνίου.
 newstoday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου