Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Τίνα Μπιρμπίλη: «Προτεραιότητα ο αγωγός South Stream»

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε πως η Ελλάδα εκλαμβάνει την κατασκευή του αγωγού South Stream ως προτεραιότητα η οποία θα ενισχύσει τον γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και θα της επιτρέψει να ενισχύσει τόσο την οικονομία της όσο και το καταβαραθρωμένο της κύρος στην διεθνή κοινότητα. Σε συνάντησή της με τον διευθύνοντα σύμβουλο του προγράμματος του South Stream, Μαρσέλ Κράμερ η υπουργός υπογράμμισε πως η Αθήνα θα συνεχίσει την προσπάθειες υλοποίησης του έργο το οποίο θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές διαδρομές με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνονται τα εξής: «Η σημασία του South Stream ως αγωγός τροφοδότης της εσωτερικής αγοράς, καθώς και διακoμιστής προς την Ιταλία τονίστηκε σε συνάντηση που είχαν σήμερα η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του South Stream, Marcel Kramer.
Να σημειωθεί ότι οι προπαρασκευαστικές τεχνικές μελέτες του έργου εξελίσσονται σύμφωνα με το χρονοπρογραμματισμό τους. Ειδικότερα ολοκληρώθηκε πρόσφατα η μελέτη σκοπιμότητας του ελληνικού τμήματος που αφορά το South Stream.
Η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, δήλωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί το South Stream ως ένα από τα ενεργειακά έργα προτεραιότητας που προσδίδουν ενεργειακή ασφάλεια, μέσω της διαφοροποίησης οδεύσεων και υπάρχει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθησή του.
Από την πλευρά του ο κ. Kramer τονίζοντας ότι ο South Stream αφορά περίπου το 1/3 των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενημέρωσε ότι το σύνολο των ρυθμιστικών ζητημάτων του έργου εξετάζονται στο πλαίσιο της σχέσης Ε.Ε- Ρωσίας και υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο που έχει η Ελλάδα για την υλοποίησή του.
Κλείνοντας, συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά προκειμένου να προχωρήσουν οι περιβαλλοντικές μελέτες που απαιτούνται για να προχωρήσει το έργο.
Μέσω των αγωγών φυσικού αερίου η Ελλάδα επιδιώκει τη διασφάλιση του εφοδιασμού της χώρας και της ευρύτερης περιοχής από διαφορετικές πηγές. Ο South Stream θα διασφαλίσει την εισαγωγή αερίου από την παραδοσιακή πηγή που είναι η Ρωσία, ενώ ο Ελληνο- Ιταλικός αγωγός (ITGI) θα προσφέρει αέριο από νέα πηγή που είναι η Κασπία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου