Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Η “τελευταία φορά” του ΠΑΣΟΚ. Γράφει ο ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Αν είχε κανείς τον χρόνο και το κουράγιο να παρακολουθήσει τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης, και έδινε έμφαση στα ρητορικά επιχειρήματα και τις αφηγήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, δεν θα δυσκολευόταν να καταλάβει ότι το Κίνημα που ασκεί σήμερα την εξουσία, έχει ξεκινήσει τον «τελευταίο χορό»...

Μια βουλευτής, όχι… περιφερειακής σημασίας, αλλά πρώην υπουργός Οικονομίας και Εργασίας, με εμβληματικές αναφορές στο διαχρονικό ΠΑΣΟΚ, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι και σήμερα, η Λούκα Κατσέλη, άντεξε σε όλες τις πιέσεις και αρνήθηκε να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο. Η διαγραφή της ήταν αναμενόμενη, οι εντυπώσεις ωστόσο χάθηκαν και πάλι για την Κυβέρνηση.
Άλλοι βουλευτές, από τη Βάσω Παπανδρέου μέχρι την Τόνια Αντωνίου, διατύπωσαν το σοβαρό συνειδησιακό αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν. Μίλησαν για «τελευταία φορά», ως προς τη στήριξη που παρέχουν στη λήψη τέτοιων αντιλαϊκών μέτρων. Ζήτησαν πολιτικές πρωτοβουλίες, αλλά έθεσαν και ευθέως θέμα κυβέρνησης συνεργασίας.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, απέφυγε να μιλήσει στη Βουλή, και άφησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να σηκώσει το βάρος. Για την Κυβέρνηση αλλά και για το ΠΑΣΟΚ.
Όλα τα παραπάνω περιστατικά, αθροιστικά διαμορφώνουν ένα σκηνικό «τελευταίας φοράς» για την Κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Είναι πλέον προφανές ότι η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αδυνατεί να πείσει ακόμη και τους ίδιους τους βουλευτές της.
Δίπλα στην απώλεια της λαϊκής νομιμοποίησης, προστέθηκε πλέον και η κοινοβουλευτική «αίρεση» της δεδηλωμένης. Εσείς, πόσο πιστεύετε ότι θα αντέξει ακόμη ο Γιώργος Παπανδρέου, προτού οδηγηθεί σε εκλογές;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου