Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ο φόβος του πιστωτικού γεγονότος εξακολουθεί να «είναι εδώ»

Επισήμως ναι, ανεπισήμως, όμως, όλα τα ενδεχόμενα εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά.
Εξέλειπε ο φόβος του πιστωτικού γεγονότος μετά την απόφαση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και μάλιστα σε ποσοστό 50%;
Ήδη, από τα ξημερώματα σήμερα, με το άκουσμα της είδησης για τη συμφωνία, άρχισαν να διατυπώνονται οι πρώτες αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο μεγάλοι ομολογιούχοι του εξωτερικού θα δεχθούν να υποστούν ένα τέτοιο haircut.
Αυτή άλλωστε ήταν και η «απειλή» του διαπραγματευτή των διεθνών τραπεζών, κ.Τσαρλς Νταλάρα. Ο οποίος προειδοποιούσε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ότι ενδέχεται να μη θεωρηθεί απ’ όλους εθελοντική η συμμετοχή στη διαδικασία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από τις προηγούμενες μέρες και η ελληνική κυβέρνηση είχε επικοινωνία με εξειδικευμένα νομικά γραφεία του εξωτερικού, προκειμένου να διερευνήσει αυτό το γκρίζο σημείο. Το ίδιο ασφαλώς έκαναν από την πλευρά τους και οι ομολογιούχοι.
Οπότε αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η έκβαση αυτής της άτυπης και ιδιότυπης μονομαχίας, της οποίας το τέλος δεν γνωρίζει κανείς. Ο κ. Νταλάρα πάντως διαβεβαίωσε τα ξημερώματα ότι «όλες οι πλευρές θα εργαστούν για την εφαρμογή της συμφωνίας». Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να δεσμεύσει όλους τους ομολογιούχους, ως προς το τι σκοπεύουν να πράξουν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους, όπως τουλάχιστον τα αντιλαμβάνονται οι ίδιοι.
Γι' αυτό και η κ.Μέρκελ έσπευσε να προειδοποιήσει όλους όσους έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το θέμα «να είναι προσεκτικοί». Μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες θα αποδειχθεί αν αυτή η προειδοποίηση «έπιασε τόπο» ή αν τελικά οι επιθετικές κινήσεις δεν θα λείψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου