Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΣΗ, ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ: ΔΟΥΛΕΙΑ Ή ΦΤΩΧΕΙΑ & ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕΣΩ ΡΩΣΙΑΣ



Κύρια σημεία της σημερινής ομιλίας του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία κ.ά.


ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ 30 ΧΡΟΝΩΝ ΠΑΣΟΚ
Σαν σήμερα κλείνουν 30 χρόνια από την ορκωμοσία της 1ης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – έχω τη φωτογραφία εκείνης της κυβέρνησης- και έκατσα να κάνω την ανθρωπογεωγραφία. Κάποιοι από αυτούς έχουν σήμερα ως φυσικό επόμενο, συγχωρεθεί. Κάποιοι άλλοι είναι οι μεγαλύτεροι πολέμιοι της σημερινής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και κάποιους άλλους τους κυνηγάει ο Εισαγγελέας γι’ αυτά που έκλεψαν..
Από αυτά τα 30 χρόνια που ακολούθησαν, τα 21 κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ και τα 9 η ΝΔ. Εάν η κατάντια της χώρας ξεκίνησε τότε -διότι όταν το 1981 βγήκε ο Ανδρέας Παπανδρέου 2πλασίασε τους μισθούς και 3σίασε τις άδειες, άρα είχε το ταμείο- στο ΠΑΣΟΚ ανήκουν τα 2/3 της σημερινής συμφοράς και το 1/3 στη ΝΔ. Εάν έφταιξε παραπάνω η ΝΔ, γι’ αυτά τα 9 χρόνια, βρείτε τα μεταξύ σας..

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΔΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ
Η κυβέρνηση σήμερα εγκαλείται όχι μόνο από την αντιπολίτευση δεξιά της και αριστερά της αλλά και από την ίδια την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Άκουσα την ομιλία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, του κ. Λιντζέρη, που έλεγε “αναγκάζομαι, δεν τα πιστεύω, αλλά δεν μπορώ” και έβγαινε η ψυχή του στην έκφρασή του. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται, γιατί το μπαλάκι σε εμάς κι εσείς οι υπουργοί δεν το λύνετε; Μπορείτε να τους διαβεβαιώσετε ότι το σημερινό θα είναι το τελευταίο πικρό ποτήρι που θα πιουν; Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι αυτά τα σκληρά και βάναυσα μέτρα θα είναι τα τελευταία; Δεν μπορείτε!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Μίλησε η κα Υπουργός, η κα Διαμαντοπούλου, ως εν δυνάμει Πρωθυπουργός –και δεν είμαι σίγουρος ότι το ευχαριστήθηκε το αυτί του Πρωθυπουργού! Καταθέσατε 5 άξονες. Εμείς είμαστε έντιμοι και έτοιμοι να τους παρακολουθήσουμε, αρκεί ο Πρωθυπουργός να ζητήσει ένα μίνιμουμ συνεννόησης πάνω σε αυτούς τους άξονες και ο ίδιος τη Δευτέρα να πει παραιτούμαι. Είναι αυτό ένας ωμός εκβιασμός; Όχι. Έχει συμβεί και σε άλλες χώρες και μικρότερες από εμάς, όπως πρόσφατα συνέβη στη Σλοβακία με την ψήφιση του EFSF.
Νομίζει κανείς σήμερα ότι υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι η χώρα θα βγει από το τέλμα με Πρωθυπουργό το Γ. Παπανδρέου; Όλοι αυτοί είναι ανεγκέφαλοι; Σκοταδιστές; Ιδιοτελείς; Όχι, είναι σώφρονες άνθρωποι και ο καθένας από τη δική του πλευρά πιστεύει ότι δε μπορεί η κυβέρνηση αυτή και ο Γ. Παπανδρέου να βγάλουν τη χώρα από το τέλμα. Όμως, η εμμονή σας να σηκώσετε μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μπορείτε, οδηγεί σε άμεση, ανήκεστη βλάβη τη χώρα.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ & ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΣΗ
Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την Κυριακή; Τι πάμε να πάρουμε; Δεν ξέρετε, δεν γνωρίζετε ούτε τι θα πάρουμε ούτε τις συνέπειες από αυτό!
Λάθη επί λαθών, εγκλήματα επί εγκλημάτων! Σας είχα πει: συγχωνεύσεις τραπεζών. Εάν είχαν γίνει, τώρα οι απώλειες από το επικείμενο κούρεμα θα ήταν μικρότερες για τις τράπεζες. Σας είχα πει: ένας ασφαλιστικός φορέας ενιαίος. Εάν είχα εισακουσθεί, τώρα οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία θα ήταν μικρότερες.
Ποια είναι η πραγματικότητα; Οι σχέσεις της Μέρκελ και του Σαρκοζί είναι χειρότερες από αυτές Παπανδρέου-Σαμαρά. Επί 15 ημέρες δεν μιλούσαν οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κρατών της ΕΕ, τη στιγμή που η Ευρώπη κινδυνεύει να πέσει..
Πού οδηγούμαστε έτσι την Κυριακή; Σαφέστατα θα έπρεπε να πάμε όλοι μαζί, εάν μας χωράει το αεροπλάνο. Καλεί ο Πρωθυπουργός το Σαμαρά να συνεννοηθούν και προηγουμένως έχει ανεβάσει τους τόνους για να συστρατεύσει εσάς, την κοινοβουλευτική του ομάδα, δίνοντας έτσι στο Σαμαρά το άλλοθι που περίμενε για να αρνηθεί και να ξεφύγει. Την άλλη μέρα τηλεφώνησε στο Σαμαρά ο Πρωθυπουργός και του ζήτησε να πάνε μαζί την Κυριακή, όμως του είπα ότι «και ένα τσουβάλι λίρες να είχες μαζί, πάλι όχι θα σου έλεγε!. Κι αυτό γιατί δεν θέλει ο Σαμαράς να δεις ότι δεν έχει κανένα έρεισμα στην ΕΕ». Η θέση του Σαμαρά δεν έχει κανένα έρεισμα ούτε στους Ευρωβουλευτές της ΝΔ.. Είναι θέση πλήρους απομόνωσης.
Τα πάντα ρει και τα παιδία παίζει! Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Κι αυτοί που μας έφεραν εδώ δεν έχουν τη δύναμη να πάρουν αποφάσεις. Και ο λαός είναι στους δρόμους.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ: ΔΟΥΛΕΙΑ Ή ΦΤΩΧΕΙΑ & ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕΣΩ ΡΩΣΙΑΣ
Είπα και στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό: Το δίλημμα σήμερα είναι ένα: Ή Ευρώπη και δουλεία -το είπε και η κα Μέρκελ και σε λίγο θα περάσουμε στο στάδιο της συνυπογραφής, θα συνυπογράφει π.χ. η κα Διαμαντοπούλου με τον «Χανς»- ή μόνοι μας και φτώχεια.
Κι έρχομαι να σας εγκαλέσω κ. Αντιπρόεδρε διότι την περασμένη Παρασκευή με είχατε διαβεβαιώσει εδώ στη Βουλή ότι έρχεται ο Πρόεδρος της Ρωσίας, ενώ 2 ημέρες πριν με είχε διαβεβαιώσει ο κ. Μπόλαρης ότι ο Λοβέρδος πήγε στο υπουργικό και είπε ότι ο Πρωθυπουργός έχει προσκαλέσει τον κ. Μεντβέντεφ. Εγώ το Σάββατο που πήγα στη Ρωσία δεν είδα καμία πρόσκληση. Είδα όμως ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον από τη Ρωσία να έρθει εδώ πριν έρθουν οι Γερμανοί. Είναι έτοιμοι, αλλά πρόσκληση δεν έχει πάει. Κατανοώ ότι ίσως δεν πρέπει να πάει πριν την Κυριακή, όμως πείτε μας, κ. Αντιπρόεδρε, ότι τη Δευτέρα θα πάει η πρόσκληση, διότι εκτός από το δίλημμα που σας είπα προηγουμένως, δουλεία ή φτώχεια, υπάρχει και ο τρίτος δρόμος, το προσκλητήριο στη Ρωσία.

Ύστερα από μεσολαβήσασα τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου:

Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος ΛΑ.Ο.Σ.):
ΓΙΑ ΤΗΝ (ΑΝ)ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Συντονίστε το λόγο σας με την κα Διαμαντοπούλου, η οποία πριν από λίγο μας είπε ότι: “κάνουμε ανέξοδη πολιτική”. Εσείς μας είπατε ότι: “κάναμε υπεύθυνη πολιτική, τότε”. Συντονιστείτε! Αλλά βεβαίως, είναι λίγο δύσκολο να συντονιστείτε γιατί φαίνεται ότι ο τερματισμός του αγώνα δρόμου που κάνετε σας φέρνει σε κόντρα ποιος θα ρίξει το νήμα. Αλλά εν πάση περιπτώσει, επί της ουσίας… Είπατε για τον κ. Πρωθυπουργό, ότι δεν ήταν τόσο ουσία που μίλησε απαξιωτικά για τον κ. Σαμαρά και ως εκ τούτου από τον κ. Σαμαρά δεν έπρεπε να περιμένει αυτή τη διαγωγή κτλ. Τι σημαίνει αυτό; Δεν είναι καλός τακτικιστής; Εάν δεν είναι καλός τακτικιστής στο εσωτερικό, τι είναι αυτό που θα με διαβεβαιώσει ότι θα είναι καλός στο εξωτερικό; Αυτό είναι το ένα.

ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΜΙΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
Είπατε για την Ρωσία. Μα κοροϊδεύετε, εμπαίζετε, μία μεγάλη δύναμη ότι έχετε στείλει πρόσκληση; Είναι γραμμένο στα πρακτικά της Βουλής και πάω επάνω και μου λένε και με διαβεβαιώνουν ότι είναι παραμύθι. Εσείς εκτίθεσθε! Και προσπάθησα να σώσω την κουβέντα, λέγοντας, ότι ίσως είναι κάποιες γραφειοκρατίες. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι είναι. Σεβαστείτε, λοιπόν, μια δύναμη η οποία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα και σκεφτείτε κι άλλους τρόπους καινοτόμους. Μη πηγαίνετε μόνο στο να μας “τα δώσει” η Ευρώπη.
κ. Αντιπρόεδρε, έχετε σκεφτεί λίγο, αν καταφέρουμε να πείσουμε τους Ρώσους να μας κάνουν για 3 χρόνια έκπτωση 50% στο φυσικό αέριο, ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ θα πέσουν στο μισό. Σημαίνει ότι οι βιομηχανίες θα μπορούν να έχουν φθηνή ενέργεια. Σκεφτείτε λίγο πέρα από τις παρωπίδες και τους τοίχους μερικά πράγματα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το τόπο. Αυτό εννοώ. Ο άξονας της πολιτικής είναι γνωστός. Αλλά, βεβαίως τα επιμέρους θέματα είναι που καθορίζουν και προσδιορίζουν το αποτέλεσμα από κρίσιμες διαβουλεύσεις σαν κι αυτή που θα γίνει τη Κυριακή.
κ. Πρόεδρε, ή «ύπαρχε του πλοίου», μας είπατε ότι έπρεπε να πάρουμε δραμαμίνες και να μείνουμε στο πλοίο. Η αλήθεια είναι ότι πήγα στο φαρμακείο του πλοίου, αλλά είχαν τελειώσει. Γιατί ο κυβερνήτης τις ρούφαγε σαν στραγάλια και κάποιος άλλος τις έπαιρνε με τις χούφτες. Και ζήτησα στη συνέχεια αν υπάρχει κανα lexotanil. Αλλά και αυτά τα έχετε πάρει όλα και δεν έχει μείνει κανένα για να κρατάτε την αυτοκυριαρχία σας μέσα εδώ, τουλάχιστον, στην αίθουσα. Και αντιλαμβάνεστε τι λέω.

ΓΙΑ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Τέλος, σαφέστατα και πρέπει να υπάρξει έστω και στην υστάτη στιγμή μια συνεννόηση. Έστω, φροντίστε να πάτε με το ίδιο αεροπλάνο επάνω. Τουλάχιστον! Είναι αστείο να πάτε με διαφορά μια ώρα η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση στην Ευρώπη.
Είναι αστεία εικόνα. Και βρείτε μία κουβέντα, μία λύση επιτέλους, έναν άξονα. Εγώ δέχομαι τους 5 κανόνες. Τους 5 άξονες που έβαλε η κα Διαμαντοπούλου. Και το επαναλαμβάνω. Να παραιτηθεί την Δευτέρα ο Πρωθυπουργός και να πάμε σήμερα όλοι να στηρίξουμε την Ελλάδα, αλλά Δευτέρα να αναδειχθεί νέα κυβέρνηση. Και γιατί λοιπόν εσείς κ. Αντιπρόεδρε ζητάτε απ’ αυτούς τους βουλευτές, τους δικούς σας τους ανθρώπους με τους οποίους συμπολεμήσατε, να κάνουν χαρακίρι και να μην αναλαμβάνετε εσείς, ως κυβέρνηση, τις ευθύνες; Αυτό δεν είναι πολιτικό θάρρος και πολιτική γενναιότητα. Να μετατρέπετε όλους αυτούς τους ανθρώπους σε αυτοχειριάζοντες προσωπικότητες, ή πρόσωπα. Αυτό λοιπόν είναι αλήθεια και το ακούσαμε… (διακόπτεται από φωνές της ομάδας του ΠΑΣΟΚ)
(προς την πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος): Είναι έγκλημα αγαπητέ μου κάποιος να θέλει να αυτοκτονήσει και να μην προσπαθείς να τον σώσεις. Προσπαθούμε να σας σώσουμε. Εάν θέλετε να αυτοκτονήσετε, αυτοκτονήστε!

Ύστερα από νέα μεσολαβήσασα τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου:

Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος ΛΑ.Ο.Σ.):
κ. Αντιπρόεδρε, αν παραιτηθείτε εσείς τη Δευτέρα, θα κάνουμε κι εμείς την υπέρβαση. Αλλά δεν το κάνετε γιατί η καρέκλα είναι γλυκιά! Παραιτηθείτε να υπάρξουν εξελίξεις και δέχομαι να υποστώ την δουλεία της υπέρβασης. Τώρα! Αρκεί να το δεχθείτε και εσείς. Εάν τη Δευτέρα παραιτηθείτε και εσείς και ο Πρωθυπουργός. Εάν κάνετε εσείς την υπέρβαση, θα την κάνουμε και εμείς.
Όσον αφορά τα ενδοκομματικά σας, αυτά δεν μας ενδιαφέρουν. Το τι κάνετε εσείς στο ΠΑΣΟΚ είναι δικό σας θέμα.
Είπατε: «Μια στο καρφί και μια στο πέταλο». Ενδεχομένως… εάν υπήρχε διαθέσιμο καρφί! Όλα τα καρφιά τα δεχτήκατε από την κοινοβουλευτική σας ομάδα, κ. Αντιπρόεδρε… Και αυτό κάτι σημαίνει. Θα έλεγα λοιπόν ότι αυτό που πρέπει να κάνετε, το αίτημα για συνύπαρξη, συλλειτουργία, συνυπευθυνότητα και όλα αυτά που είπατε με τη λεξιμαγεία που σας διακρίνει, να το κάνετε πράξη. Να απευθυνθείτε σε όλους και να μας πείτε: «Τη Δευτέρα παραιτείται η κυβέρνηση, οδηγούμεθα σε εξελίξεις. Ελάτε να δώσουμε ένα μήνυμα στην Ευρώπη».
Να δώσουμε ένα μήνυμα στην Ευρώπη, ναι! Να προσφέρουμε όμως συμπαράσταση σ’ αυτή την κυβέρνηση, την αναιμική, την αδύνατη είναι κάτι που δεν πρόκειται να κάνει κανείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου