Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Την πρώτη ράβδο πυρηνικού καυσίμου κατασκεύασε το Ιράν

Για τεχνολογικό άθλο έκανε λόγο η ιρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας

Στην κατασκευή της πρώτης ράβδου πυρηνικού καυσίμου προχώρησαν οι Ιρανοί επιστήμονες. «Πρόκειται για έναν τεχνολογικό άθλο που η Δύση πίστευε η Τεχεράνη δεν μπορούσε να επιτύχει» ανακοίνωσε σε θριαμβευτικούς τόνους η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας της χώρας.


Να σημειωθεί ότι η Τεχεράνη είχε δηλώσει ότι είναι αναγκασμένη να κατασκευάσει η ίδια ράβδους πυρηνικού καυσίμου, καθώς με τις κυρώσεις, που τις επιβλήθηκαν απαγορεύεται η προμήθειά τους από το εξωτερικό.

Παράλληλα, η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του Ιράν ανακοίνωσε ότι η πρώτη ράβδος πυρηνικού καυσίμου εισήχθη σε ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα την Τεχεράνης. Δεν διευκρίνισε, όμως, αν η ράβδος περιείχε σφαιρίδια πυρηνικού καυσίμου ή εισήχθη χωρίς αυτά στο πλαίσιο δοκιμών.

Η Δύση κατηγορεί το Ιράν ότι προωθεί το πυρηνικό του πρόγραμμα με πρόθεση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται, λέγοντας ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου γίνεται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Εκτός από τις ράβδους πυρηνικού καυσίμου, το Ιράν επιδιώκει επίσης να κατασκευάσει και τα σφαιρίδια με εμπλουτισμένο ουράνιο, ένας στόχος που είναι δυσκολότερο να επιτευχθεί. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί γνωστό αν οι Ιρανοί επιστήμονες έχουν ξεπεράσει τα τεχνικά εμπόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου