Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Εκτός ελέγχου το παραεμπόριο

Παράνομα κυκλώματα λυμαίνονται τις υπαίθριες αγορές, εισπράττοντας παράνομες αμοιβές από παράνομους πλανόδιους πωλητές, προκειμένου να τους αφήνουν να διατηρούν τις θέσεις τους, αποκαλύπτουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ειδικής υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς του υπουργείου
Ανάπτυξης, το 2011 αυξήθηκε κατά 200% η παράνομη διακίνηση κάθε λογής προϊόντων, τα οποία πωλούνται χωρίς παραστατικά στα θρησκευτικά παζάρια και στα πανηγύρια. Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, το μαύρο χρήμα που διακινείται από το παράνομο εμπόριο είναι μεγάλης αξίας, αν λάβει κανείς υπόψιν του, ότι υπάρχουν πάνω από 10.000 νόμιμες άδειες πλανόδιων πωλητών ενώ κάθε χρόνο γίνονται 213 παζάρια.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων για αγορανομικές παραβάσεις που παρουσίασε η ειδική Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς, στις λαϊκές και δημοτικές αγορές, στα καταστήματα, στα κυλικεία και αλλού, το 2011 διαπιστώθηκαν 1.354 παραβάσεις από 452 το 2010 ενώ πέρυσι επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ από 362.000 ευρώ πρόπερσι.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕ) Δημήτρης Ασημακόπουλος «οι έλεγχοι θα πρέπει να ενταθούν στις εισόδους της χώρας, στην παραγωγή και στους αποθηκευτικούς χώρους, έτσι ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης εμπορευμάτων».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κύριος Κωνσταντίνος Μίχαλος υποστηρίζει ότι το παραεμπόριο είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για το νόμιμο εμπόριο και προτείνει την σύσταση ειδικής ομάδας για την πάταξη του παραεμπορίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, με στόχο τον περιορισμό του παραεμπορίου, προχωρεί σε νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό έκδοσης των αδειών από τους δήμους και πλέον ο αριθμός ων αδειών θα καθορίζεται από τους περιφερειάρχες.
ΠΗΓΗ: REALGR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου