Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Ι. Κοραντής: Επεισόδιο με τη τουρκική ακτοφυλακή μεταξύ Σαμοθράκης-Ζουράφας;

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:6626 & 6628/13-3-2012
Προς: Υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Δήμα
Θέμα: Επεισόδιο με τη τουρκική ακτοφυλακή μεταξύ Σαμοθράκης-Ζουράφας;
Σύμφωνα με ανάρτηση σε ειδικευμένη ιστοσελίδα, ένα ακόμη θερμό επεισόδιο σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή  μεταξύ Σαμοθράκης και Ζουράφας, όταν τουρκική ακταιωρός προσπάθησε δύο φορές να εμβολίσει σκάφος του Λιμεναρχείου Σαμοθράκης.
Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν το ελληνικό περιπολικό διαπίστωσε ότι δύο τουρκικές μηχανότρατες αλίευαν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, 6,5 μίλια από τη Σαμοθράκη και 4 από τη βραχονησίδα Ζουράφα, και τους ζήτησε να απομακρυνθούν. Στο σημείο εμφανίσθηκε η τουρκική ακταιωρός αριθμ. 308 που στράφηκε κατά του ελληνικού περιπολικού, απειλώντας να το εμβολίσει, πράγμα που το τελευταίο απέφυγε με κατάλληλους ελιγμούς. Το επεισόδιο έληξε όταν μετά πάροδο μίας ώρας τα τούρκικα αλιευτικά είσήλθαν εκ νέου σε διεθνή ύδατα. Είναι η πολλοστή φορά που η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει τη κυριαρχία και το καθεστώς της Ζουράφας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Είναι ενήμερος του ανωτέρω περιστατικού;
2. Σε καταφατική περίπτωση πως θα αντιδράσει προς την Άγκυρα;
Ο ερωτών
Ιωάννης Κοραντής
……………………………………………………………………………………………………….
Προς:
- Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο
- Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
Θέμα: Επεισόδιο με τη τουρκική ακτοφυλακή μεταξύ Σαμοθράκης- Ζουράφας;
Σύμφωνα με ανάρτηση σε ειδικευμένη ιστοσελίδα, ένα ακόμη θερμό επεισόδιο σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή  μεταξύ Σαμοθράκης και Ζουράφας, όταν τουρκική ακταιωρός προσπάθησε δύο φορές να εμβολίσει σκάφος του Λιμεναρχείου Σαμοθράκης. Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν το ελληνικό περιπολικό διαπίστωσε ότι δύο τουρκικές μηχανότρατες αλίευαν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, 6,5 μίλια από τη Σαμοθράκη και 4 από τη βραχονησίδα Ζουράφα, και τους ζήτησε να απομακρυνθούν. Στο σημείο εμφανίσθηκε η τουρκική ακταιωρός αριθμ. 308 που στράφηκε κατά του ελληνικού περιπολικού, απειλώντας να το εμβολίσει, πράγμα που το τελευταίο απέφυγε με κατάλληλους ελιγμούς.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Έγινε το περιστατικό που περιγράφεται ανωτέρω ή όχι;
2. Σε καταφατική περίπτωση ποιες ήσαν οι συνθήκες; Γιατί δεν ανακοινώθηκε το συμβάν;
Ο ερωτών
Ιωάννης Κοραντής
www.icorantis.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου