Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΚΛΑΠΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ

Η αποκάλυψη βόμβα για τις αρπαγές των ελληνικών αρχαιοτήτων από τα στρατεύματα Κατοχής συζητήθηκε σήμερα στην Βουλή μετά από την επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλου.
Ο Κ. Βελόπουλος κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής την έκθεση-μελέτη 160 σελίδων που εκδόθηκε το 1946 από το «Υπουργείον Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας.
Διεύθυνσις Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων (εκ του Εθνικού Τυπογραφείου)» με τίτλο : «Ζημίαι των Αρχαιοτήτων εκ του πολέμου και των στρατών κατοχής» η οποία περιγράφει αναλυτικά τις κλοπές και τις καταστροφές των αρχαιοτήτων της περιόδου εκείνης. Είναι απορίας άξιο, σημείωσε ο Κ. Βελόπουλος πως όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού των ελληνικών κυβερνήσεων, ή αγνοούν αυτό το γεγονός, ή αδιαφορούν, ή δεν θέλησαν ποτέ να διαταράξουν τις σχέσεις των δύο χωρών, με την υποβολή σχετικού αιτήματος για την επιστροφή των αρχαιοτήτων.
Όμως αίτημα του ελληνικού λαού είναι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι αρχαιολογικοί θησαυροί που εκλάπησαν. Απαντώντας στον Βουλευτή του ΛΑΟΣ, ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Αλιβιζάτος δεσμεύθηκε για την δημιουργία Επιτροπής η οποία θα εξετάσει τα στοιχεία και θα προχωρήσει την διαδικασία επαναπατρισμού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου