Εκταμίευση σε δόσεις και με επιφυλάξεις…
Μια απόφαση για την εκταμίευση του νέου δανείου …σε δόσεις πήρε το Eurogroup που συνεδρίασε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Για την Ελλάδα απελευθερώνονται τα 30 δισ. ευρώ που είναι η συμμετοχή του EFSF στην ανταλλαγή ομολόγων, στα πλαίσια του κουρέματος. Όπως είναι γνωστό, οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα πάρουν νέα ελληνικά ομόλογα 30ετους διάρκειας στο 35% της ονομαστικής αξίας των παλιών και διετή ομόλογα EFSF στο 15% της ονομαστικής αξίας.
Το Eurogroup δημιουργεί πέρα από αυτό ένα ταμείο εκτάκτου ανάγκης, με ομόλογα του EFSF ύψους 23,5 δισ. ευρώ, ώστε να μπορούν να τροφοδοτηθούν με ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες από τώρα ως την ολοκλήρωση του PSI δηλαδή για ένα μήνα περίπου, καθώς τώρα με την αξιολόγηση της Ελλάδας στο SD (selective default) δεν μπορούν να καταθέσουν περιουσιακά στοιχεία ως εγγυήσεις. Η έκτακτη αυτή χρηματοδοτική δυνατότητα παύει να υφίσταται με την ολοκλήρωση του PSI. Αναλαμβάνει τέλος να καλύψει τους λειτουργικούς τόκους των ομολόγων που «τρέχουν» ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Ως εκεί όμως, στην πραγματικότητα από το πακέτο των 130 δισ. ευρώ, η Ελλάδα παίρνει τα 35 δισ. Για τα υπόλοιπα θα πρέπει να περιμένει ως την ολοκλήρωση του PSI, δηλαδή σύμφωνα με τις καταληκτικές ημερομηνίες που έχουν τεθεί, στις 12 Μαρτίου.
Αυτό βέβαια δεν ήταν το προσδοκούμενο για την ελληνική πλευρά, που πίστευε ως χθες το πρωί, ότι από τη στιγμή που είχε εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της θα απελευθερωνόταν όλο το πακέτο. Ωστόσο και παρά τα καλά λόγια που άκουσε ο κ. Βενιζέλος στο Eurogroup, παρά το καλό κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση Μέρκελ- Σαμαρά, η καχυποψία απέναντι στη χώρα παραμένει τεράστια.
Είναι ίσως ενδεικτικό ότι χθες οι εταίροι μας εμφανίστηκαν δύσπιστοι ως προς τη νομική ισχύ μιας απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, αυτής για τη μείωση των μισθών. Στην ελληνική αποστολή διαμηνύθηκε ότι δεν υπήρχε λόγος να πάει στις Βρυξέλλες, αν η απόφαση για μείωση των μισθών δεν θα συνοδευόταν από απόφαση για μείωση των επιδομάτων ανεργίας. Και μπορεί η ελληνική πλευρά να εκπλήρωσε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, όλες αυτές οι νομοθετικές πράξεις, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι όμως θα περάσουν πρώτα από νομικό κόσκινο από την τρόικα, ώστε να βεβαιωθεί πως πρόκειται για αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει.
Ο άλλος λόγος για τον οποίο οι εταίροι είναι πολύ συγκρατημένοι με τα χρήματα είναι το PSI. Στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο η συμμετοχή είναι πια το νούμερο ένα θέμα στην ατζέντα, γιατί αν δεν συμμετάσχει το 95% των ιδιωτών θα προκύψει ένα χρηματοδοτικό κενό, δίολου ευκαταφρόνητο. Το τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση είναι η αστάθμητη παράμετρος του εγχειρήματος, καθώς οι εναλλακτικές είναι και οι δύο δύσκολες. Είτε να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση τα CACs οπότε μάλλον δεν θα αποφύγουμε το πιστωτικό γεγονός και την πυροδότηση των CDS, είτε να βάλουν οι εταίροι το χέρι βαθειά στην τσέπη, μάλλον απίθανο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου