Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Υπάρχουν και οι άλλοι Γερμανοί


Ίδρυσαν «Φιλική Εταιρεία» για την Ελλάδα

«Σας ακούμε, σας βλέπουμε, σας αγκαλιάζουμε» είναι το μήνυμα που στέλνουν δεκάδες Γερμανοί πολίτες από την πόλη Λίμπεκ που, σε πείσμα των καιρών και της κοινής γνώμης της χώρας τους, αποφάσισαν να κινητοποιηθούν και να στηρίξουν την Ελλάδα.


Περίπου 60 άτομα που αγαπούν την Ελλάδα και τη θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης συγκεντρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες και ίδρυσαν μια γερμανοελληνική εταιρεία φιλίας, που έχει σκοπό να φέρει πιο κοντά τους δύο λαούς.

Για την Γκαμπριέλα Σλιχτ, η οποία φιλοξένησε στο σπίτι της την ιδρυτική συνάντηση των μελών της εταιρείας, η αγάπη για την Ελλάδα προϋπήρχε της οικονομικής κρίσης. Έκανε μάλιστα και μαθήματα Ελληνικών. Η αφορμή, ωστόσο, δόθηκε από την περιπέτεια μιας Ελληνίδας φίλης της, ιδιοκτήτριας μιας μικρής τουριστικής επιχείρησης στη Νάξο.

«Τον πρώτο καιρό τα πράγματα πήγαιναν καλά αλλά στην πορεία η επιχείρηση άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Σήμερα η φίλη μου κινδυνεύει να καταστραφεί οικονομικά» λέει στο «Εθνος».

Ενας από τους σκοπούς της εταιρείας είναι να ανατρέψει τα στερεότυπα που υπάρχουν για τους ‘Ελληνες στη Γερμανία αλλά και για τους Γερμανούς στην Ελλάδα. «Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι Γερμανοί δεν είναι κακοί άνθρωποι που μισούν την Ελλάδα. Την αγαπάμε τη χώρα σας. Αυτούς που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι οι πολιτικοί σας» επισημαίνει η κ. Σλιχτ. Από συζητήσεις της γνωρίζει, επίσης, ότι οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για τους ‘Ελληνες δεν βρίσκουν σύμφωνους πολλούς Γερμανούς.

«Τα περί τεμπέληδων που ξοδεύουν τα χρήματα των χωρών του Βορρά είναι ψέματα. Δυστυχώς υπάρχει παραπληροφόρηση στη Γερμανία. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουν αυτές οι πεποιθήσεις» λέει.

Η εταιρεία ονομάζεται «Ο Γλάρος Ιωνάθαν». Πήρε το όνομά της από το μυθιστόρημα του Ρίτσαρντ Μπαχ «Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον».

Σε αυτό το αλληγορικό μυθιστόρημα ο Ιωνάθαν απολαμβάνει, ενώ πετάει, την ελευθερία και τις εμπειρίες που βιώνει σε αντίθεση με τους υπόλοιπους γλάρους του σμήνους οι οποίοι αντιμετωπίζουν το πέταγμα μόνο ως τρόπο να μετακινούνται και να βρίσκουν τροφή. Στο τέλος ο Ιωνάθαν βιώνει την απόρριψη και αναγκάζεται να αποκοπεί από τους υπόλοιπους γλάρους. «Αυτό το μυθιστόρημα έχει πολλούς παραλληλισμούς με την Ελλάδα και τη σχέση της με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης» καταλήγει η κ. Σλιχτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου