Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

"OK" από την τρόϊκα για να δοθούν 15 δισ. ακόμα στις τράπεζες που μας έχουν δανείσει


Οι ελεγκτές της τρόϊκας έδωσαν το Ο.Κ. για να εκταμιευθούν επιπλέον 15 δισεκατομμύρια προς τις τράπεζες που έχουν δανείσει την Ελλάδα, εξυπηρετώντας έτσι το χρέος μας (μεταξύ μας, δεν μπορούν να κάνουν και πολύ διαφορετικά, εκτός και θέλουν να επιστρέψει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης 20 χρόνια πίσω με "κανόνι" 350 δισ. ευρώ), αλλά με "κρύα καρδιά": Η πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι υπερβολικά αργή, λένε.

Οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου, καθώς και αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ στην τετραετία.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Σερβάας Ντερούζ, η χώρα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015.

Στην κοινή τους δήλωση αναφέρουν ότι η συνολική αξιολόγησή τους είναι ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του.

Όπως τονίζουν, παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, υλοποιούνται σταδιακά οι δημοσιονομικές και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος.

Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι παραμένει η ανάγκη προγραμματισμού και υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη.

«Το πρόγραμμα προχωρά αλλά θα εκτροχιαστεί αν δεν υπάρξει μια σημαντική, ευρεία επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Η νέα δόση των 15 δισ. ευρώ θα πρέπει πλέον να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης καθώς και από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Η χώρα έχει λάβει μέχρι στιγμής δάνεια ύψους 38 δισ. ευρώ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου