Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Θετικό κλίμα στις κεφαλαιοαγορές για τον σχηματισμού ευρωπαϊκού ταμείου 1,5 τρισ. ευρώ, αλλά...


Με τζίρο που ήδη υπερβαίνει τα 120 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης και προσεγγίζει τις 1.700 μονάδες με άνοδο έως 1,87% νωρίτερα και όλα αυτά μετά την χθεσινή άνοδη κατά 4,5% λόγω της βεβαιότητας που επικρατεί για τα αποτέλέσματα της αυριανής συνόδου που θα αποφασίσει επαναγορά του ελληνικού χρέους με χαμηλότερο επιτόκιο, αλλά και την δημιοτυργία ταμείου 1,5 τρισ. ευρώ.

Οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank βρίσκονται στην «κορυφή» των κερδών FTSE20, στον τραπεζικό δείκτη ωστόσο το στοιχείο που κυριαρχεί είναι η έντονη διακύμανση, η οποία υπερβαίνει τις 60 μονάδες.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι από την διατήρηση ή μη των πτωτικών τάσεων στα spreads των ελληνικών ομολόγων θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, που διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις. Και εκτιμούν ότι η αφορμή για κάποια διόρθωση, μετά τα υψηλά κέρδη των τελευταίων ημερών, θα δοθεί αρχικά μέσα από την κίνηση της αγοράς ομολόγων, με τον προσανατολισμό ωστόσο να παραμένει ανοδικός, εν αναμονή αποφάσεων για μία συνολική διευθέτηση προς αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Η υποχώρηση των spreads και η δυναμική παρουσία αγοραστών στους κυριότερους τραπεζικούς τίτλους ήταν από τα βασικά χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης. Το σχέδιο της Αγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί, για το οποίο ενημερώθηκαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κι ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής.

Θα στηρίζεται στην παροχή εγγυήσεων από χώρες μέλη της ευρωζώνης όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία και η Φινλανδία.

Με τα μεγάλα κεφάλαια που εξοπλίζεται το ταμείο η Ευρωπαική Ενωση αποκτά το μηχανισμό εκείνο για να αντιμετωπίσει επιθέσεις των αγορών, όχι μόνο σε μικρές χώρες όπως η Πορτογαλία, αλλά και σε μεγαλύτερες οικονομίες όπως η Ισπανία.

Tο ταμείο θα έχει τη δυνατότητα όχι μόνο χρηματοδότησης των προβληματικών οικονομιών αλλά και επαναγοράς ομολόγων τα οποία θα αντικαθιστά με άλλα μακρύτερης διάρκειας, ώστε να επιτυγχάνει την αναδιάρθρωση του χρέους τους.

Σύμφωνα με το Βημα το σχέδιο υποστηρίζουν ένθερμα η Ευρωπαική Επιτροπή - ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο καθως και ο επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις κ. Ολι Ρέν ο οποίος μάλιστα έχει εκφραστεί ανοιχτά ενώ υπέρ της λύσης αυτής τάσσεται και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα .

Για τη χώρα μας και τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες αναμένεται να ζητηθούν εγγυήσεις που θα κατοχυρωθούν στο Σύνταγμα για το μόνιμο έλεγχο των δημοσιονομικών ελλειμάτων κάτω από 3% του ΑΕΠ και τη σταδιακή μείωση του δημοσίου στο 60% του ΑΕΠ, ενώ και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα πάει στα 67 χρόνια.

Πάντως, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι θεωρούν ότι "Τίποτα, σχεδόν δεν αλλάζει για την Ελλάδα. Το χρέος παραμένει χρέος και οι δυσκολίες εξυπηρέτησής του μεγαλώνουν αντί να μικραίνουν" θεωρώντας ότι μόνο μια αναδιάρθρωση με "κούρεμα" χρέους, μπορείνα μας σώσει.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου