Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

"Ten years after" η αποπληρωμή του χρέους μας στο ΔΝΤ !


Την πρόθεση του ΔΝΤ να προχωρήσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα στα 10 χρόνια επιβεβαίωσε η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου, Κάρολαϊν Ατκινσον, σημειώνοντας παράλληλα πως το ΔΝΤ δεν διαθέτει μηχανισμό για την παροχή δανείων που ξεπερνούν τα 10 έτη.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, η κ. Ατκινσον ανέφερε ότι είναι δεδομένα σε κάθε χρονική στιγμή, επισημαίνοντας ότι αυτή την περίοδο και στην περίπτωση της Ιρλανδίας κυμαίνονται στο 3,1%.

H αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση της ελληνικής οικονομίας από στελέχη του Ταμείου και της υπόλοιπης τρόικας, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 11 Φεβρουαρίου.

Εκτίμησε ακόμη ότι είναι «σημαντικό να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων στην Ευρώπη», ενώ υπογράμμισε τη σημασία του μόνιμου μηχανισμού χρηματοδότησης.

Επισήμανε επιπλέον τη σοβαρότητα που αποδίδεται στην αξιοπιστία των stress tests των τραπεζών, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για την παροχή της αναγκαίας κεφαλαιακής ρευστότητας μετά τα stress tetsts.

Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζονται στα κράτη που αντιμετώπιζαν προβλήματα χρέους, όπως και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν έτσι ώστε να επιτευθεί η ανάπτυξη, καθώς, όπως είπε, το πρόβλημα του χρέους είναι σε τελική ανάλυση η μια πλευρά ενός γενικότερου προβλήματος ανάπτυξης, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Reuters: Σχέδιο δράσης για το ελληνικό χρέος εξετάζει η ΕΕ

Ευρωπαίοι και Γερμανοί αξιωματούχοι εξετάζουν τη λήψη μέτρων, ακόμα και στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, για περιορισμό του ελληνικού χρέους, όπως δήλωσαν στο Reuters πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να πάρει τη μορφή επαναγοράς χρέους ή προαιρετικής τροποποίησης των όρων των ομολόγων. Σκοπός είναι να εφαρμοστεί πριν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους περάσει στα χέρια κρατικών φορέων. Το χρέος του ελληνικού δημοσίου προβλέπεται να ξεπεράσει το 150% του ΑΕΠ έως το 2013. «Αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.

«Ενδεχόμενες επαναγορές θα αφορούν στην απόσυρση ομολόγων ή την ανταλλαγή τους - θα μπορούσαν ακόμα να δοκιμάσουν να συμφωνηθεί με τους δανειστές να μειωθεί το κουπόνι και να επιμηκυνθεί η διάρκειά τους», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος με επαφές στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «εάν κανείς τα συνδυάσει όλα αυτά, θα καταλήξει σε μια αρκετά καλή μείωση στην Καθαρή Παρούσα Αξία (των ομολόγων -- Net Present Value). Δεν θέλουν να συζητήσουν τίποτα που να μην είναι σε προαιρετική βάση, γιατί θα προκαλούσε αναταραχή στις αγορές».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου