Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Παπουτσής: «Δεν έχει εξαρθρωθεί η τρομοκρατία»


«Θα πρέπει μάλλον να διαγράψουμε τη φράση ότι έχει εξαρθρωθεί η τρομοκρατία και έχει μηδενιστεί ο κίνδυνος από το οργανωμένο έγκλημα», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, αναφερόμενος στον φάκελο- βόμβα που εστάλη στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Μέχρι να δούμε από πού προέρχεται η πράξη, ποιοι είναι οι φορείς, αν ήταν από την πλευρά της τρομοκρατίας ή του οργανωμένου εγκλήματος, καλά θα κάνουμε να έχουμε μια οργανωμένη αντίδραση και μια συνολική ετοιμότητα όλων των αρχών και όλων των υπηρεσιών του κράτους», πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής.

Στις δηλώσεις αυτές προέβη, μετά τη συνάντησή του με τη Φινλανδή υπουργό, κ. Χόμλουντ, με αντικείμενο τη μετανάστευση, αλλά και την αναμενόμενη αύξηση μεταναστευτικών ροών, από την Αίγυπτο και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

«Όλοι ανησυχούμε για τα μεταναστευτικά ρεύματα, τα οποία δρομολογούνται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ περισσότερο μάλιστα, μετά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, στην Τυνησία και στην Αλγερία. Όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι η Τουρκία ήδη συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη συμφωνία επανεισδοχής και αυτό είναι πάρα πολύ καλό σημάδι για εμάς καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά με τις τουρκικές αρχές», ανέφερε ο κ. Παπουτσής.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «θα υπάρξει μια ενίσχυση των μεταναστευτικών ροών και αναμένεται να έχουμε ένα ισχυρό προσφυγικό κίνημα προς την Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα μόνη της θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να το αντιμετωπίσει και γι' αυτό θα χρειαστεί μια ισχυρή ευρωπαϊκή παρουσία».

Στοιχεία για τη λαθρομετανάστευση

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αστυνομικών και λιμενικών αρχών οι συλληφθέντες λαθρομετανάστες στην ελληνο-τουρκική μεθόριο του Έβρου αυξήθηκαν στο πρώτο 9μηνο του 2010 κατά 371%, σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2009. Σε απόλυτους αριθμούς, τους πρώτους εννέα μήνες του 2009 είχαν συλληφθεί 6.615, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010 συνελήφθησαν 31.219.

Αντίθετα, μειώθηκαν θεαματικά οι συλλήψεις στα νησιά του Αιγαίου και οι μειώσεις είναι της τάξης του 75 έως 80%. Μειώσεις από 12 έως 34% είχαν και οι συλλήψεις στις υπόλοιπες παραμεθόριες περιοχές.

Στο πρώτο εννεάμηνο του 2010 συνελήφθησαν και 924 διακινητές λαθρομεταναστών. Από αυτούς οι 299 ήταν Αλβανοί, οι 156 Έλληνες, οι 70 Ιρακινοί, οι 59 Τούρκοι, οι 52 Βούλγαροι, οι 43 Σύροι και οι υπόλοιποι διαφόρων εθνικοτήτων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου