Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

«Πάμε Κάϊρο, δεν πάμε Κάϊρο» - Στο «παρά 1'» ακύρωση επίσκεψης Γ. Παπανδρέου στην Αίγυπτο (ανανέωση)


Ανανέωση 20:30) Λεφτά υπάρχουν, λεφτά δεν υπάρχουν, δε θα πάρουμε νέα μέτρα, θα πάρουμε νέα μέτρα, θα πάμε Κάϊρο, δε θα πάμε Κάϊρο. Σε διπλωματικό «φιάσκο» μάλλον εξελίχθηκε η προγραμματισμένη για αύριο Κυριακή 6 Φεβρουάριου επίσκεψη στο Κάϊρο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Αιτία «οι μη κατάλληλες συνθήκες» την παρούσα χρονική στιγμή για την ανάληψη της διαμεσολαβητικής προσπάθειας.

Στην ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει πως ο κύριος Παπανδρέου βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Αιγυπτιακή ηγεσία και πως προτίθεται να πραγματοποιήσει την επίσκεψη του στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα "μόλις διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες".

Το θέμα βέβαια είναι πως για τον πρωθυπουργό εχθές υπήρχαν «οι κατάλληλες συνθήκες» σήμερα όμως δεν υπάρχουν. Τι άλλαξε από εχθές ως σήμερα ; Γιατί οδηγήθηκε στην ακύρωση της επίσκεψης ο Γ. Παπανδρέου και πόσο «προσεκτικά» εξαγγέλλει διπλωματικές διαμεσολαβητικές προσπάθειες, αλλά και πόσο «απρόσεκτα» τις ακυρώνει;

Γιατί οι ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες δεν μπόρεσαν να προστατέψουν έγκαιρα τον πρωθυπουργό από την αλλαγή των δεδομένων ώστε να μην προχωρήσει στην εξαγγελία της επίσκεψης; Όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να διερευνηθούν, για την αξιοπιστία της χώρας και της εξωτερικής της πολιτικής πρώτα από όλα.


Η ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια των σημερινών εξελίξεων στην Αίγυπτο και μετά από σχετικές συνεννοήσεις με την αιγυπτιακή ηγεσία, αποφασίστηκε η αναβολή της προγραμματιζόμενης για αύριο επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στο Κάϊρο.

Ο Πρωθυπουργός, είναι σε συνεχή επαφή με την αιγυπτιακή ηγεσία και προτίθεται να πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, μόλις διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός, σχετικά με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, είχε σήμερα τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmud Abbas»

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Στο Κάιρο μεταβαίνει την Κυριακή ο πρωθυπουργός προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να μεταφέρει τα μηνύματά τους στον Αιγύπτιο πρόεδρο. Το γεγονός ότι "χρήστηκε" κομιστής μηνυμάτων από τις δύο αυτές χώρες, μόνο θετικά στοιχεία εμπεριέχει ως γεγονός.

«Θα σταθούμε στο πλευρό του αιγυπτιακού λαού» δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως θα μεταφέρει στον Χόσνι Μουμπάρακ και μήνυμα της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης. Οπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, είχε σχετική συζήτηση για το θέμα με την Κάθριν Αστον, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια θετική κίνηση από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου και αν βοηθήσουν οι συγκυρίες μπορεί να έχει γενικότερα θετικές συνέπειες για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στην περιοχή.

Είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια διαμεσολάβησης της Ελλάδας και ειδικά σε ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα, όπως είναι η εξέγερση της Αιγύπτου, εδώ και πολλά χρόνια. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις με όλους τους παράγοντες του δράματος, αλλά και σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην Αύγυπτο. Πρόσφατα οι όμιλοι Λάτση και Βαρδινογιάννη επένδυσαν σε πετρελαϊκές έρευνες στην χώρα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου