Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και μείωσης μισθολογικού κόστους των τραπεζών σε περίπτωση συγχωνεύσεων, άφησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, στη Βουλή, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε ένα είδος πόλεμου....
Ενημερώνοντας την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής επί της ετήσιας έκθεσης για τη νομισματική πολική ο Γιώργος Προβόπουλος πήρε σαφή θέση υπέρ των συγχωνεύσεων, χαρακτηρίζοντας θετικό το ενδεχόμενο συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank υποστηρίζοντας μάλιστα, ότι μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον, οι συγχωνεύσεις αν είναι καλά σχεδιασμένες και αν γίνονται με φιλικό τρόπο, πετυχαίνουν σημαντικές συνέργειες.
Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εκτίμησε ότι αν η ευρωπαϊκή λύση είναι κατώτερη των προσδοκιών των αγορών, τότε θα πρέπει να περιμένουμε έναν πολύ αρνητικό δεύτερο γύρο στις αγορές ενώ αν τα πράγματα έρθουν θετικά τότε θα αρχίσουν να εξομαλύνονται έτη περαιτέρω.
Ο κ. Προβόπολους πάντως απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι είναι πιο εύκολο να απαντήσει για το πότε θα βγει το ελληνικό δημόσιο στις αγορές παρά για τις τράπεζες.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ χαρακτήρισε την επιμήκυνση ως μια μεγάλη ελάφρυνση τάχθηκε σαφώς κατά της αναδιάρθρωσης. Μάλιστα προειδοποίησε πως ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» 30% θα οδηγούσε ενδεχομένως και σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων μιας και τα ασφαλιστικά ταμεία, μαζί με τις τράπεζες, «κρατούν» στα χέρια τους «χαρτιά» αξίας 75 δισ. ευρώ.
«Καταλαβαίνετε τι θα σήμαινε αυτό» υπογράμμισε με νόημα ο κ. Προβόπουλος.
Απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση των 50 δισ. ο κ. Προβόπουλος απάντησε πως πρόκειται για στόχο εξαιρετικά δύσκολο και φιλόδοξος αλλά ανέφικτο με ορίζοντα διετίας.
Εκτίμησε δε, ότι το πρόγραμμα αυτό θα γίνει και με όρους εσόδων και κόστους, αλλά το τί θα μειώσουν από το κόστος, θα το ορίσουν οι ίδιες. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το μνημόνιο σε μια παράγραφο αναφέρει ότι η μείωση εξόδων για ελληνικές τράπεζες είναι αναγκαία και ειδικά για το μισθολογικό κόστος είναι αναπόφευκτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου