Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Back to basics:Orion, o διάδοχος του Space Shuttle θυμίζει τις κάψουλες της δεκαετίας του '60


Το νέο διαστημικό σκάφος Orion το οποίο πρόκειται να αντικαταστήσει το Space Shuttle πριν αυτό εκτελέσει την τελευταία αποστολή του στα μέσα του 2011 παραδόθηκε από τις εγκαταστάσεις της NASA στην Lockheed Martin στο Ντένβερ του Κολοράντο όπου και θα πραγματοποιήσει σειρά δοκιμών προσομοίωσης των συνθηκών που επικρατούν στο διάστημα.

Η συγκεκριμένη κάψουλα γνωστή ως Επίγειο Όχημα Δοκιμών (GTA) πρόκειται να αφιχθεί στο Ντένβερ στις 14 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τη NASA η κάψουλα Orion όταν θα εισέλθει σε υπηρεσία θα μπορεί να πραγματοποιεί σειρά αποστολών τόσο σε χαμηλή τροχιά LEO (Low Earth Orbit) όσο και στη Σελήνη, σε αστεροειδείς αλλά και στον Άρη.

Η όλη σχεδίαση πάντως δεν παραπέμπει σε κάποιο τεχνολογικό άλμα, παρόμοιο με αυτό που αντιπροσώπευσε το Space Shuttle στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, αλλά μάλλον κινείται ακόμη πιο πίσω στην κλασική συνταγή των δεκαετιών ’60 και ΄70 με το σύστημα πυραυλικού φορέα και διαστημικής κάψουλας. Κατά τον ίδιο τρόπο, το Orion πρακτικά αποτελεί μια «αναβαθμισμένη» έκδοση της κάψουλας του προγράμματος Απόλλων, με το οποίο η NASA πήγε στη Σελήνη, μεγαλύτερη όμως σε διαστάσεις και φυσικά με το πλήθος των ηλεκτρονικών μέσων που η τεχνολογία ανέπτυξε στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε.

Η πρώτη μη επανδρωμένη πτήση του Orion προγραμματίζεται για το 2013 ενώ το 2016 η NASA ευελπιστεί πως θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επανδρωμένη αποστολή του. Υπενθυμίζεται πως από το 2011 μέχρι και το 2016 –και αυτό στην καλύτερη περίπτωση εάν το χρονοδιάγραμμα του Orion τηρηθεί- οι ΗΠΑ δε θα διαθέτουν άλλο μέσο επανδρωμένων αποστολών σε τροχιά και ειδικότερα στον ISS πλην του ρωσικού Soyuz!

Ο φορέας του συστήματος ήταν προγραμματισμένο να είναι ένας νέας σχεδίασης πύραυλος ο πανίσχυρος Ares I, το πρόγραμμα όμως εγκαταλείφθηκε και έτσι η NASA προσανατολίζεται σε κάποια μετατροπή του προωθητικού συστήματος του υπάρχοντος Space Shuttle ή στον πυραυλικό φορέα Delta IV.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου