Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΝΑΤΟ: «Αναβαθμίζεται ο ρόλος και η αξιοπιστία της Ελλάδας στη Μεσόγειο»

Του Δημήτρη Μπεκιάρη
«Η συμμετοχή της Ελλάδας στις εξελίξεις στη Λιβύη, έστω και η εμπλοκή της δεν είναι απολύτως στρατιωτική, αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας στη Μεσόγειο και την καθιστά αξιόπιστο συνομιλητή σε μια σειρά από θέματα που αφορούν στις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο» αναφέρουν στο newscode.gr κύκλοι του ΝΑΤΟ.

Η αίσθηση ότι ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται και ενισχύεται, κυριαρχεί επίσης τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση, θεωρώντας ότι η τα αποτελέσματα των διπλωματικών κινήσεων των τελευταίων ημερών είναι θετικά. Η Αθήνα αναμένεται να διαδραματίσει συντονιστικό ρόλο στο πεδίο της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, όπως αποφασίστηκε σχετικά στην Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη στη Ντόχα του Κατάρ, θέμα το οποίο συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Όπως σημειώνουν κύκλοι του ΝΑΤΟ, σημαντικό ρόλο στα πεδία της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και της μεταφοράς τραυματιών επιχείρησε να διαδραματίσει η Τουρκία με αντικειμενικούς σκοπούς, σε πρώτη φάση, να καταστήσει δηλωτική την παρουσία της ως εγγυήτρια δύναμη για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, του βορειοαφρικανικού χώρου, αλλά και της Μέσης Ανατολής, και να επιβεβαιώσει τον ρόλο της ως περιφερειακής δύναμης. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, «ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία, χωρίς να ενημερώσει το ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο “εθνικής αποστολής”, επιχείρησε να αναπτύξει τον ρόλο της κινητοποιώντας στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ, μείωσαν την αξιοπιστίας της.
Αντιθέτως, η αξιοπιστία της Ελλάδας στους κόλπους του ΝΑΤΟ αυξάνεται, ενώ υπάρχει η αναγνώριση ότι καταβάλει τις μεγαλύτερες δυνατές προσπάθειες ώστε να συνδράμει στο έργο μας, παρά τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει, τις μικρές δυνατότητες και τη δυσχερή οικονομική κατάσταση». Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αποφάσισε ναυλώσει το εμπορικό πλοίο “Ankara”, το οποίο συνοδευόταν από 12 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 και από μία φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, με σκοπό να φθάσει στο λιμάνι της Βεγγάζης για τον απεγκλωβισμό 250 ατόμων από την Μισράτα και τη Βεγγάζη προκαλώντας άκρως ειρωνικά σχόλια και ενόχληση στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα η Τουρκία δεν είχε έρθει σε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ για αυτή της την πρωτοβουλία.
Συγκεκριμένα το τουρκικό πλοίο συνοδευόταν από τη φρεγάτα TCG Yildirim του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχει στην επιχείρηση Unified Protector του ΝΑΤΟ. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τα αρνητικά και ειρωνικά σχόλια στους κόλπους της βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Διπλωματία και επαφές
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρης Δρούτσας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Μπαν Κι Μουν στην Ντόχα, τόνισε ότι η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Κρήτη μπορεί να διαδραματίσει ρόλο διαμετακομιστικού κέντρου ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο συντονισμός για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αποτέλεσε, εξάλλου και το βασικό θέμα συζήτησης στη Ντόχα.
Ωστόσο στο θέμα της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας διαφωνίες εκφράζονται τόσο ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στους κόλπους του ΝΑΤΟ αναφορικά με την στρατιωτική συνδρομή στην προσπάθεια αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας. Την κυρίως εμπλοκή προκαλεί η Σουηδία, η οποία τάσσεται ενάντια στη χρήση στρατιωτικών μέσων.
Η Ελλάδα, από την πλευρά της, συμμετέχει στο μπλοκ των κρατών, τα οποία υπογραμμίζουν ότι το ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για την ενεργοποίηση στρατιωτικών μέσων.
Στο ίδιο μπλοκ συντάσσονται η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Ιταλία. Κάποια άλλα κράτη δεν αποκλείουν την χρήση στρατιωτικών μέσων, αλλά επισημαίνουν ότι η στρατιωτική παρουσία δεν θα πρέπει να έχει κατοχικό χαρακτήρα, δηλαδή οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν θα πρέπει να εμπλακούν σε άλλες επιχειρήσεις πλην της κάλυψης της διαδικασίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει το ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από εκεί και πέρα τους κόλπους της βορειοατλαντικής συμμαχίας θεωρούν ότι ο ρόλος της Ελλάδας, έστω και αν η χώρα δεν θα εμπλακεί αμιγώς στρατιωτικά στην υπόθεση της Λιβύης, μπορεί να είναι διαμεσολαβητικός, δεδομένου του γεγονότος ότι η Ελλάδα δεν έχει «κλείσει τη πόρτα» στο κανταφικό καθεστώς.
Μάλιστα με πολύ καλά πληροφορημένη πηγή στο Παρίσι, με την οποία επικοινώνησε το newscode.gr, ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θεωρεί από την αρχή τη συνδρομή της Ελλάδας εξαιρετικά σημαντική για το συμμαχικό έργο, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο αξιολογείται θετικά η άρση των ταμπού της ελληνικής διπλωματίας, αναφορικά με την σχέση της χώρας με τον αραβικό κόσμο.
Εξάλλου στο θέμα της ενεργοποίησης του ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου.
Βέβαια εκείνο το οποίο πρέπει να σημειωθεί είναι ότι παρά την αναστολή της λειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, η Αθήνα καθυστέρησε να δραστηριοποιηθεί και να κινητοποιηθεί προς την κατεύθυνση της σύναψης σχέσεων με τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη, ώστε να καλλιεργήσει το έδαφος για συνεργασία μαζί τους στο μέλλον.
Ωστόσο ο κ. Δρούτσας στο πλαίσιο των επαφών που είχε στο Κατάρ, συνάντησε και τον εκπρόσωπο του «Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης» Μαχμούντ Τζιμπρίλ, στον οποίο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατέστησε δηλωτική την θέση της ελληνικής πλευράς να ξεκινήσει, όσο γίνεται πιο σύντομα, ο πολιτικός διάλογος.
Σήμερα και αύριο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας συμμετέχει στην Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο.
Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι και αυτό των εξελίξεων στη Λιβύη και όσα αφορούν στην επιχείρηση «UNIFIED PROTECTOR».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου