Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Απολύσεις αν δεν εφαρμοστεί η εφεδρεία


Τη μέθοδο «μαστίγιο και καρότο» επιχειρούν να εφαρμόσουν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να κάμψουν τις αντιδράσεις των Οργανισμών όσον αφορά την εργασιακή εφεδρεία. Το «μαστίγιο» φυσικά είναι οι απολύσεις, ενώ το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι με το να μην μεταβάλει τους μισθούς του 80% των υπαλλήλων.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης της «απροθυμίας» των οργανισμών να στείλουν λίστες με τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία, Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας για μείωση κατά 100.000 του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου μέχρι το 2015, το οικονομικό επιτελείο ψάχνει «φόρμουλες» για να κάμψει τις αντιδράσεις και την ανυπακοή.
Η κυβέρνηση λοιπόν, δια στόματος μάλιστα στενού συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών, επιστρατεύει πλέον την «απειλή» των απολύσεων αν δεν προχωρήσει η εργασιακή εφεδρεία. Ο κ. Βενιζέλος εξάλλου αντέδρασε και μ’ έναν ακόμη τρόπο στο «αντάρτικο» των οργανισμών και των διοικητών του με το να αναθέσει στους ίδιους τους υπουργούς να επιληφθούν προσωπικά της όλης υπόθεσης.
«Με αποκλειστική ευθύνη των υπουργών, θα καταρτισθούν οι κατάλογοι για την εργασιακή εφεδρεία, μετά την απροθυμία πολλών οργανισμών και φορέων να στείλουν λίστες με το 10% ανά φορέα», σημείωσε ο υπουργός και αναρωτήθηκε: «Στους 900.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν υπάρχει ένα 3% που πλεονάζει;»
Πάντως, όπως αποφασίστηκε και σε βραδινή σύσκεψη με τη συμμετοχή των Β. Βενιζέλου, Δ. Ρέππα, Χ. Καστανίδη, Γ. Κουτρουμάνη και Ντ. Ρόβλια, τα κριτήρια της εφεδρείας θα είναι απολύτως αντικειμενικά (σπουδές, εγγύτητα προς τη σύνταξη κλπ) και θα καθορισθούν με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι η όλη διαδικασία θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ
Το νέο μισθολόγιο
Όσον αφορά στο νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, που θα εφαρμοστεί από την 1η Νοεμβρίου, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι δε θα επηρεάσει το 80% των δημόσιων υπαλλήλων. Μάλιστα θα πριμοδοτηθεί το 10% των χαμηλόμισθων που θα δουν τους μισθούς του να αυξάνονται κατά 7%.
Ωστόσο, οι μειώσεις των μισθών στο 20% θα είναι τόσο μεγάλες (έως και 53%) που, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, η συνολική μείωση του μισθολογικού κόστους θα ανέλθει σε 20% συνολικά.

Αφήστε το σχόλιό σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου