Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

«Χαστούκι» ψηφοφόρων στο συνασπισμό Μέρκελ


Τη δεύτερη θέση μετά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κατέλαβε η Καγκελάριος της Γερμανίας στις χθεσινές εκλογές στο Βερολίνο. Οι εταίροι της στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, υπέστησαν ταπεινωτική ήττα, σχολιάζει σήμερα ο γερμανικός Τύπος.
«Έπειτα από μία καταστροφική εκλογική χρονιά για τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), που δεν επικράτησαν παρά στην εκλογική αναμέτρηση στη Σαξωνία-Άνχαλτ, από τις επτά τοπικές εκλογές που αντιμετώπισαν σε ολόκληρη τη Γερμανία, “οι προσδοκίες έχουν περιορισθεί για το κόμμα της καγκελαρίου», γράφει η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

«Φυσικά οι Σοσιαλδημοκράτες πανηγυρίζουν. Ο Κλάους Βοβεράιτ διατηρεί τον δήμο. Αλλά το ποσοστό δεν είναι πραγματικά καλό. Το SPD είχε ως στόχο το 30% και την εξασφάλιση ενός μεγάλου ποσοστού για τον συνασπισμό SPD-πρασίνων, ως μοντέλου για τη χώρα ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2013», συνεχίζει η εφημερίδα.
Ο γερμανικός Τύπος επιμένει στο «χαστούκι» που επεφύλαξαν οι ψηφοφόροι της γερμανικής πρωτεύουσας στους Ελεύθερους Δημοκράτες του FDP.
«Το φιλελεύθερο κόμμα σε ερείπια», «Τι ταπείνωση!», είναι ο τίτλος της Bild Zeitung. «Η ήττα τους στο Βερολίνο επισφραγίζει μία χαμένη χρονιά στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και μία αξιοπιστία που έχει πληγεί σοβαρά σε εθνικό επίπεδο», σχολιάζει η εφημερίδα.
Το FDP δεν εξασφαλίζει παρά το 1,8% των ψήφων στο Βερολίνο, 5,8 εκατοστιαίες μονάδες λιγότερες από το 2006 και δεν εκπροσωπούνται πλέον στο τοπικό κοινοβούλιο.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτελεί «ένα ακόμη χαστούκι για τη Μέρκελ» , γράφει η Handelsblatt. Η CDU, «που συρρικνώνεται» φανερά, δεν κατορθώνει «να τοποθετηθεί κατά τρόπο ώστε να διαθέτει αρκετούς εταίρους γύρω της για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αντ΄αυτού, η CDU έχει αλυσοδεθεί με ένα FDP που οφείλει να αγωνισθεί για να επιζήσει», σχολιάζει η εφημερίδα.
«Ο ευρωσκεπτικισμός δεν χρησίμευσε σε τίποτε στο FDP», επισημαίνει η εφημερίδα, αναφερόμενη στις επικρίσεις που διατύπωσε πρόσφατα η ηγεσία του κόμματος για τη στήριξη της Ελλάδας, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους, γεγονός που προκάλεσε αναταραχή στον κυβερνώντα συνασπισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου