Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Τοποθέτηση του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. στη βουλή για τη χθεσινή αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, την ανάγκη εθνικής συνεννόησης & την ανάγκη αντίκρουσης της γενικευμένης κριτικής από ορισμένα ΜΜΕ προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου


Κύρια σημεία της σημερινής ομιλίας του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρη, κατά τη συζήτηση επερώτησης της ΝΔ σχετικά με τις επενδύσεις.


Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος ΛΑ.Ο.Σ.):
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ “ΓΟΜΑΡΙ”
Εμάς δεν μας αντιπροσωπεύει η μπακαλίστικη πολιτική. Είμαστε κόμμα του λόγου, γι΄ αυτό δεν έφερα εδώ στο έδρανο είδη μπακαλικής, αλλά ένα λεξικό, το “Θησαυρό όλης της ελληνικής γλώσσας” του Γιοβάνη…
Έγινε χθες ένα θέμα στην Αίθουσα για το οποίο σήμερα παρενέβη ο αξιότιμος Πρόεδρος της Βουλής. Θεωρώ θεμιτή την παρέμβαση αυτή, όχι όμως άμεμπτη, διότι όταν εξυβρίζετο ωμά ο Πρωθυπουργός για έλλειψη πατριωτισμού μέσα στην Αίθουσα, δεν είχε επεδειχτεί η ίδια ευαισθησία.
Ισχύει, φαίνεται, η ρήση του κ. Λοβέρδου ότι η Αριστερά ό,τι κι αν κάνει έχει ηγεμονία ιδεολογική, ενώ από τη Δεξιά έρχονται μόνο κακώς λεγόμενα και πραττόμενα. Πηγαίνω στο λεξικό. Στη λέξη “γομάρι” που σημαίνει φορτίο, φόρτωμα, ζώο με φορτίο, γάιδαρος… Η ερμηνεία στο Ιντερνέτ: ελληνική δημώδης έκφραση που προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “γόμος”, φόρτωμα, αντίστοιχα υπάρχει και η ετυμολογική διασύνδεση με τη λέξη “γόμωση”: αυτό που κάνετε στα λάστιχα και που συνήθως λέγεται για το μεταφερόμενο από γάιδαρο φορτίο. Χρησιμοποιείται και ως μέτρο σταθερού τέτοιου φορτίου. “Κουβάλησε 5 γομάρια ξύλα”. Αυτά λοιπόν λένε τα λεξικά.

ΓΙΑ ΤΟ “ΣΥΣΤΗΜΑ” ΚΑΙ ΤΗΝ “ΨΕΥΤΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑ”
Οποία ευαισθησία! Για να γίνει παρέμβαση -εκτός του αξιοτίμου Προέδρου της Βουλής και κάποιων Κολωνακιωτών που αντέδρασαν σε μία έκφραση της υπαίθρου- για μία φράση που θα μπορούσε μεν να έχει παραληφθεί, όμως αποτελεί προϊόν μίας ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής που θίγει ακόμα και ευαίσθητες χορδές της ελληνικής κοινωνίας, όπως οι πολύτεκνοι. Επρόκειτο για μία φράση, άλλωστε, που αποδίδει τα πραγματικά περιστατικά, αφού -κατά το λεξικόν- αποδίδει το γεγονός ότι είστε έμφορτοι προβλημάτων. Είδαμε πώς λειτουργεί το σύστημα και η ψευτοκουλτούρα! Από τη στιγμή μάλιστα που, πολλές φορές, έχουν ειπωθεί φράσεις στο Κοινοβούλιο -που υπάρχουν καταγεγραμμένες σε ηχητικό αρχείο- οι οποίες έχουν διαγραφεί από τα πρακτικά, χωρίς να γίνει καμία παρέμβαση..
Χθες μάλιστα, ο Νίκος Χατζηνικολάου με το επιτελείο του στο ραδιόφωνο καθύβριζαν το σύνολο των βουλευτών και του πολιτικού κόσμου για προνόμια, αυτοκίνητα και το περιστατικό με τον κ. Μόσιαλο. Και βρεθήκαμε όλοι σε πολύ δύσκολη θέση που μπήκαμε στο ίδιο κάδρο όλοι, συλλήβδην. Όμως εκεί δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από κανέναν, αλλά η παρέμβαση έγινε για μία φράση που ειπώθηκε ουσιαστικά για μία ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης. Εμείς στον ΛΑ.Ο.Σ. όμως έχουμε απόθεμα, δεχόμαστε κάθε μέρα επιθέσεις! Και τα ίδια είπα και σε έναν δημοσιογράφο, τον κ. Καμπουράκη ο οποίος επανέφερε κάτι που έχει φύγει, τον χαρακτηρισμό “ακροδεξιός”, λέγοντας ότι έτσι ένιωσε και το είπε. Έτσι ένιωσε όμως και όταν αδίκως κατηγόρησε την κα Τρέμη για την υπόθεση Ζαχόπουλου. Ας καταλάβουν λοιπόν ότι αυτά τα “έτσι ένιωσα και έτσι γουστάρω” έχουν τελειώσει.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΦΕΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Περνώ στο θέμα της επερώτησης. Άξια παρέμβαση της ΝΔ αυτή σήμερα. Ερωτώ: Έχουμε τον τρόπο σήμερα να έρθουν οι επενδύσεις στη χώρα; Όχι! Έχουμε έναν Πρωθυπουργό τύποις, ο οποίος ταξιδεύει στο εξωτερικό και έναν ουσίας, τον Ράιχενμπαχ, από τον οποίο, έτσι όπως πάμε, στο τέλος θα ζητάμε άδεια να επανδρώσουμε και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.
Η ΕΕ προσπάθησε να εφαρμόσει τα μαγικά της εδώ και δεν της βγήκαν. Εμείς δώσαμε τότε την ψήφο μας για να σωθεί η χώρα, όμως εσείς δεν μπορέσατε, αφού ακολουθήσατε μία πολιτική που φέρνει μόνο ύφεση και καθόλου ανάπτυξη.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμείς συνδέσαμε την ψήφο μας τότε με τη δημιουργία μίας οικουμενικής κυβέρνησης, με όλους μαζί, που θα έσωζε τη χώρα, όμως εσείς πήγατε μόνοι σας και πέσατε σε τοίχο.
Η μισή Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ σήμερα, ζητά οικουμενική κυβέρνηση! Χθες “πρόγκηξαν” τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον κ. Μόσιαλο από το κυλικείο της Βουλής, πράγμα που ουδέποτε έχει γίνει στα κοινοβουλευτικά χρονικά, απ΄ ό, τι θυμάμαι ως ένας εκ των παλαιοτέρων στην Αίθουσα.
Πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση σήμερα και να δώσει την ευκαιρία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να φέρει ένα άλλο σχήμα. Είναι υποχρέωσή σας. Διευκολύνετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος εν πάση περιπτώσει επειδή εσείς αλλάξατε μονομερώς το Σύνταγμα του 1986, δεν έχει τις εξουσίες εκείνες που του επιτρέπουν να πάρουν πρωτοβουλίες. Παραιτηθείτε! Δώστε χώρο σε άλλα σχήματα ώστε να σωθεί η Ελλάδα.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΙΑΣ ΣΠΙΘΑΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΗΝ ΔΟΥΝ ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Γιατί ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνο από μια χρεοκοπία, που σήμερα είναι ante portas. Είναι και γιατί κάποιοι επεξεργάζονται ένα νέο ΕΑΜ. Το ακούσατε και σε ομιλίες δημόσιες και στο MEGA, ότι: “εμείς ετοιμαζόμαστε σε κάθε πλατεία και σε κάθε γειτονιά”. Και θα πάρουν την ευκαιρία από μία σπίθα. Το ΕΑΜ μάζεψε την οργή όλου του κόσμου και εγκλώβισε μια σειρά ανθρώπων. Και τώρα πάει να γίνει ο ίδιος εγκλωβισμός ανθρώπων, πέρα από τα όρια ενός κόμματος. Και φοβάμαι το αίμα γιατί το αίμα το επιζητούν και οι Βρυξέλες. Πρέπει να αποφεύγουμε αυτές τις λέξεις γιατί οι Βρυξέλες θέλουν μια φλεγόμενη Αθήνα ως επιχείρημα να πείσουν τις χώρες δορυφόρους πως πρέπει να σώσουν την Ελλάδα. Εγώ όμως δεν θέλω να τρέξει ούτε σταγόνα αίμα Έλληνα στο πεζοδρόμιο. Γι΄ αυτό και χτυπάω τα καμπανάκια. Για να καταλάβουν τι έρχεται! Δεν αρκεί να σώσουμε τη χώρα μόνο στον τομέα της Οικονομίας. Πρέπει να σώσουμε τη χώρα και από συρράξεις τέτοιες που δεν πρέπει να αφήσουμε να επαναληφθούν ξανά.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΚΑΡΕΚΛΕΣ
Επαναλαμβάνω άλλη μια φορά την έκκληση: Ελάτε να σώσουμε όλοι μαζί τον τόπο! Και όχι απαραίτητα με Πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου αλλά με έναν τρίτο… Με ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα και μετά εκλογές για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό. Δεν είναι θέμα ποια καρέκλα θα πάρει ο Σαμαράς ή ο Καρατζαφέρης ή ο Βενιζέλος. Είναι θέμα να υπάρχει η καρέκλα, ένα σύστημα, ένα κράτος, μια δομή. Ξέρετε όλοι σας ότι δεν είναι ποτέ one man show. Αν μπορεί η Φινλανδία της ευημερίας να έχει κυβέρνηση σταθερή με έξι κόμματα, γιατί εμείς που βουλιάζουμε δεν το μπορούμε; Τι θα πούμε στην επόμενη γενιά; Ότι είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων και δεν μπορούμε να σώσουμε τη χώρα; Κάνω λοιπόν μια δημόσια έκκληση για άλλη μια φορά: Πρέπει όλοι μαζί να στρατευθούμε και να σώσουμε τη χώρα. Δεν με ενδιαφέρει το ποσοστό φταιξίματος του ενός και του άλλου κόμματος. Σίγουρα δε φταίει καθόλου ο λαός.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Σε ό,τι δε αφορά τις εξεταστικές επιτροπές: τέτοια ώρα τέτοια λόγια! Να κάτσω να ψάξω τώρα τι έκανε ο Σημίτης ή ο ένας και ο άλλος… Μα αυτό θα κάνω τώρα που βουλιάζω; Θα βγάλουμε τώρα τα μαχαίρια από τις θήκες; Λίγη περισσότερη σοβαρότητα δεν βλάπτει! Ας σωθεί η Ελλάδα και μετά υπάρχει ο χρόνος για τα υπόλοιπα..

Ύστερα από μεσολαβήσασα παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Νιώτη, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. είπε τα εξής:

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος ΛΑ.Ο.Σ.):
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Περιμένω μία επιστολή από το Προεδρείο της Βουλής στον “Αδέσμευτο Τύπο”, που σήμερα έχει ως κύριο άρθρο τα προνόμια των βουλευτών. Μία επιστολή στον κ. Χατζηνικολάου, μία προς τον κ. Κύρτσο που λέει ότι είμαστε “χώρος ξεπλύματος συμφερόντων” δηλαδή “πλυντήριο”. Κάποια στιγμή πρέπει να απαντάμε, γιατί εάν δεν απαντάμε, θα έχουμε τέτοια επεισόδια σαν και αυτά που όλοι θέλουμε να αποφύγουμε. Έρχομαι επί του θέματος που έγινε η εκκίνησης της διαπιστώσεως από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Ποιος είναι ο κ. Ροντούλης; Είναι ο επιμελέστερος βουλευτής, πρώτος σε ομιλίες. Όλοι λένε ότι ο Ροντούλης έχει ένα ράντζο και κοιμάται μέσα στην Ολομέλεια. Μιλάει πάντα με όλους. Δεν είναι, λοιπόν, ο έξαλλος, ο επαναστάτης χωρίς αιτία. Άρα θα ήθελα να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη, πριν γίνεται η οποιαδήποτε κριτική, να είμαστε λίγο πιο υπεύθυνοι. Αυτό το ξεκαθαρίζω, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν την καλή συνεργασία μέσα στην αίθουσα.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Θα ήθελα ακόμα να σημειώσω ότι ο υποφαινόμενος δεν έχει πάρει αυτοκίνητο ποτέ και αρκετοί από τους βουλευτές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι έχουν την άνεση. Αυτό το οποίο γίνεται σήμερα με 1.400 κυβικά για την Αττική και 1.800 για την επαρχία, έπρεπε να είχε γίνει εξ΄ αρχής. Το φώναξα στην αίθουσα “μην προκαλείτε με αυτοκίνητα 3.500 κυβικά!”. Όταν βέβαια οι μισοί βουλευτές έχουν Lexus ή BMW, υπάρχει μία πρόκληση. Άρα εκ των υστέρων σκέπτεστε τι πρέπει να γίνει. Εάν ακούγατε και είχατε αυτιά τότε δεν θα είχαμε αυτή την κατάληξη. Γι΄ αυτό είμαστε αδίκως στο στόχαστρο γιατί ο Έλληνας βουλευτής έχει λιγότερα “προνόμια” ακόμα από τον Πορτογάλο. Αυτό οφείλετε να το υπερασπιστείτε εσείς ως θεσμός και όχι ένας έκαστος βουλευτής.

Ύστερα από μεσολαβήσασα τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. είπε τα εξής:

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος ΛΑ.Ο.Σ.):
Για το θέμα των επιστολών: Όταν υπάρχουν ενυπόγραφα άρθρα εναντίων του κοινοβουλευτισμού έστω και όσον αφορά τα προνόμια είναι σκόπιμο να υπάρχει μια απάντηση. Δεν είπα καταγγελία ή εξύβριση και πώς θα μπορούσα άλλωστε ως δημοσιογράφος; Όμως να πούμε πώς ακριβώς είναι τα πράγματα και να δημοσιευτούν. Οι αναγνώστες της εφημερίδας Αδέσμευτος Τύπος του κ Ρίζου, με τον οποίο έχουμε δώσει μαζί πολλές μάχες για 30 χρόνια, θα μείνουν με την εντύπωση ότι έχουμε 4 κινητά! Γιατί να μου φωνάξει αύριο μεθαύριο στο δρόμο νομίζοντας ότι έχουμε τέτοια προνόμια; Δεν μπορεί ο σοβαρός δημοσιογράφος κ Κύρτσος να λέει ότι είμαστε “πλυντήριο συμφερόντων”; Αισθάνεται κανείς ότι είμαστε “πλυντήριο συμφερόντων”; Να στείλουμε μια επιστολή, μην τα αφήνουμε αυτά. Να πούμε “σας παρακαλούμε, που τα βρήκατε αυτά”. Να μην πάμε σε καμία κόντρα αλλά να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Άκουσα σοβαρές τοποθετήσεις από τον κ. Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ. που είπε “πάμε σε εκλογές και βλέπουμε μετά”. Αυτό είναι μια βελτίωση σε σχέση με αυτά που λέγανε έως τώρα για πολλαπλές εκλογές.
Αναφορικά με το Μνημόνιο. Εκείνη την ημέρα ρώταγα: «Έχετε άλλο τρόπο να βρούμε τα λεφτά να σώσουμε τον τόπο;» Και δεν απήντησε κανείς. Είπα: «Έχετε; Γιατί διαφορετικά θα πω ότι δεν μπορώ να αφήσω τη χώρα να διαλυθεί». Και είπα και το συνόδευσα τότε, ότι το όλο ζήτημα πρέπει να το αντιμετωπίσει μια οικουμενική κυβέρνηση. Δεν εισακούστηκα. Και περίμενα να δω τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Πήγε από το κακό στο χειρότερο. Δεν μπορούσε να τα βάλει ο Κράμερ εναντίον του Κράμερ και βουλιάξαμε Εγώ δεν ψήφισα τον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπροθέσμου που ψήφισαν άλλοι. Το ζήτημα είναι τώρα 23 Σεπτεμβρίου. Τι κάνουμε; Και ο κόσμος λέει ότι δεν κάνουμε το σωστό. Και γι΄ αυτό έκανα έκκληση στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει αυτές τις ευθύνες. Κάτι πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το σάπιο. Θυμίζει εποχές άλλες, τον Σεπτέμβριο του 2009. Το ζητούμενο είναι να σωθεί η χώρα. Και δεν βλέπω καμία διάθεση με τον τρόπο που ο καθένας βαδίζει. Ο καθένας το δρόμο του και όχι όλοι μαζί σε μια ευθεία. Κάνω μια έκκληση για μεγαλύτερη σοβαρότητα ευθύνη.

Ύστερα από μεσολαβήσασα τοποθέτηση του παριστάμενου υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. είπε τα εξής:

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος ΛΑ.Ο.Σ.):
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Σαφώς εάν υπάρχουν άνθρωποι θα γίνει η ζωή μας πιο βατή. Έχω όμως την αίσθηση ότι διαφωνούν οι δικοί σας βουλευτές. Δεν υπάρχει καθόλου ανθρωπιά σε ότι κάνετε τον τελευταίο καιρό. Επομένως το ίδιο πράγμα είπε και ο κ. Ροντούλης που είπατε και εσείς. Είπε πως θέλει ανθρωπιά και όχι τέτοια ακραία αντιμετώπιση των πραγμάτων. Εάν πρυτανεύσει η ανθρωπιά θα βρούμε τρόπο και δρόμο. Αυτό είναι σίγουρο. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ορισμένα πράγματα: Θυμάστε τον ωμό εκβιασμό Παπανδρέου προς Καραμανλή πριν από μερικά χρόνια με την εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας ώστε να συρθεί σε εκλογές; Ο Καραμανλής βλέποντας το αδιέξοδο είπε πάμε σε εκλογές αν και εγώ είχα πάει και είχα πει με το ύφος της φιλίας των τριάντα και χρόνων: «Έχεις 152 βουλευτές. Μαζί με τους δικούς μου 162. Δε θέλω καμία καρέκλα, αντιπροεδρία ή οτιδήποτε. Θέλω μόνο αλλαγή πολιτικής». Και τι μου είπε; Ότι δεν έχουμε χρόνο γιατί μας απειλεί ο Παπανδρέου. Να λοιπόν που αυτές οι απειλές για εκλογές άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας. Γιατί μπορεί να ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Μπορεί ο Καραμανλής να μην πήγαινε σε ένα τέτοιο μνημόνιο… Μπορεί να είχαμε άλλα εκβιαστικά διλήμματα… Μπορεί…. Δεν ξέρω. Όμως σήμερα η κατάσταση είναι τραγική. Εμείς δεν λέμε εκλογές. Λέμε να πάμε σε μία συνεννόηση. Εάν όμως είναι να μην συνεννοηθούμε και να παραμείνετε εσείς, τότε χίλιες φορές εκλογές!

Αφήστε το σχόλιό σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου