Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Σταμάτησαν τις απελάσεις παράνομων μεταναστών-Σήμα κινδύνου από την αστυνομία!


Σε βραδυφλεγή βόμβα εξελίσσεται το θέμα των λαθρομεταναστών, αφού όπως αποκαλύπτει το newsbomb.gr, οι απελάσεις έχουν σταματήσει από τις αρχές του χρόνου! Την ίδια ώρα, οι μετανάστες μπαίνουν καθημερινά σε ελληνικά εδάφη κατά εκατοντάδες, ενώ και όσοι από αυτούς επιχειρηθεί να επιστρέψουν στις γειτονικές με την Ελλάδα χώρες τους, τελικά παραμένουν αφού όλες, και πολύ περισσότερο η Τουρκία που εμφανίζει μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών, αρνούνται να τους δεχτούν πίσω! 
Ως γνωστόν το πρόβλημα παραμένει εκρηκτικό και στην Αχαϊκή πρωτεύουσα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς οι παράνομοι μετανάστες όταν δεν καταφέρνουν να φύγουν παράνομα για την Ιταλία μέσω του λιμανιού της Πάτρας, επιδιώκουν κάτι τέτοιο μέσω Ηλείας ή Αιτωλοακαρνανίας, ακόμα και κάποιες φορές μέσω του αεροδρομίου του Αράξου!
Ο αριθμός τους δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος όπως διαπιστώνει κανείς ιδίοις όμμασι και πολλές φορές έχει αναδειχθεί το πρόβλημα των απελάσεων και από τα τοπικά ΜΜΕ και τους τοπικούς παράγοντες.
Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών εκφράζουν ανοικτά το φόβο τους ότι, τα δραματικά γεγονότα στη Βόρεια Αφρική θα φέρουν στη χώρα μας νέο κύμα λαθρομεταναστών. «Αν γίνει αυτό, βουλιάξαμε»,  λένε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Θ. Κοκολάκης, υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, (στον οποίο παρέπεμψε το www.newsbomb.gr για απαντήσεις  ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αλλοδαπών του υπουργείου, υποστράτηγος, Μανώλης Κατριαδάκης), εξήγησε πως γίνεται η διαδικασία: «Δίνουμε στον συλληφθέντα ένα χαρτί με το οποίο του ζητάμε να εγκαταλείψει την Ελλάδα εντός τριάντα ημερών. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία απαιτεί χρόνο και πολύ γραφειοκρατία, αφού ο μετανάστης πρέπει να γίνει δεκτός από την πρεσβεία του, να δουν εάν και τι χαρτιά έχει, να εκδώσουν άλλα κλπ. Αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι θέλει να φύγει».

Και προφανώς, οι περισσότεροι δεν θέλουν. Όπως αποκαλύπτει ο Γ.Γ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Παναγιώτης Λάζος στο www.newsbomb.gr: «Δεν έχουμε πια μαζικές απελάσεις. Έχουν σταματήσει γενικά. Τώρα οι λαθρομετανάστες συλλαμβάνονται, μένουν για ένα διάστημα περίπου τριών μηνών σε κέντρα υποδοχής και μετά τους αφήνουν με ένα σημείωμα στο χέρι που λέει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 30 ημερών. Δεν φεύγει σχεδόν κανένας μέσα στο μήνα κι έτσι γίνεται η συσσώρευση των ανθρώπων αυτών».
Ο. Λάζος θέτει και μια ακόμη παράμετρο που αφορά τον επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χώρα που να συνορεύει με την Ελλάδα και να δέχεται την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών της. Πείτε στην Τουρκία να τους πάρει πίσω. Σε καμία περίπτωση. Αρνείται να τους δεχτεί. Και ο αριθμός των Τούρκων λαθρομεταναστών είναι μεγάλος. Έτσι, κι αυτοί παραμένουν εδώ. Έχουμε σοβαρά προβλήματα και με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες, αλλά περισσότερο με την Τουρκία που αρνείται να τηρήσει τις διμερείς συμφωνίες. Και σκεφτείτε ότι την ίδια ώρα, περισσότεροι από 300 λαθρομετανάστες εισέρχονται κάθε μέρα σε ελληνικό έδαφος χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να φύγουν. Είναι φαύλος κύκλος και δεν υπάρχει διέξοδος. Σήμερα, με όλα αυτά που γίνονται στη βόρεια Αφρική, φοβόμαστε ότι θα μας έρθει νέο, μεγάλο κύμα. Και αν συμβεί αυτό θα βουλιάξουμε, θα τελειώσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου