Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Φορολογικά κίνητρα για τις εταιρίες που θα επενδύσουν στην έρευνα για πετρέλαιο


ΙΣΧΥΡΕΣ φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην έρευνα πετρελαίου στον ελλαδικό χώρο θα προβλέπει στην τελική μορφή του το σχετικό νομοσχέδιο. 

Oπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε εκδήλωση για την ενεργειακή οικονομία στο Μέγαρο Μουσικής, το νομοσχέδιο για τη δημιουργία φορέα έρευνας υδρογονανθράκων έχει ήδη λάβει την τελική του μορφή και προβλέπει μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις που θα έλθουν στη χώρα για να επενδύσουν, καθώς και αύξηση της έκτασης των περιοχών που θα παραχωρούνται για έρευνα.
Επίσης ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε ότι στο νομοσχέδιο για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη θα περιληφθεί τροπολογία για την ίδρυση των τριών νέων εταιριών παροχής αερίου σε Ανατολική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται ο κατάλογος των εταιριών (short list) για το διαγωνισμό του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.
Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Ηλεκτρισμού,Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, υποστήριξε ότι με στόχο την ενίσχυση των έργων ΑΠΕ θα πρέπει να εντάσσονται κατά προτεραιότητα στο σύστημα οι μονάδες ΑΠΕ χαμηλής διείσδυσης και παράλληλα να επεκταθεί το δίκτυο στις αντίστοιχες περιοχές (Εύβοια, Πελοπόννησος και νησιά).
Εξάλλου, ο πρώην γενικός διευθυντής Eνέργειας της Ε.Ε. Κωνσταντίνος Μανιατόπουλοςεπισήμανε την ανάγκη για μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό ενώ έθεσε ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα επιδοτήσεων σε ανανεώσιμες πηγές που στηρίζουν την απασχόληση σε τρίτες χώρες ή δίνουν κίνητρο στους αγρότες να γίνουν αργόσχολοι. Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι χθες η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη συναντήθηκε με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να τους ενημερώσει για το νομοσχέδιο ενσωμάτωσης του 3ου ενεργειακού πακέτου στην ελληνική νομοθεσία. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ. Αρθ. Ζερβός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Δ. ΚοπελούζοςΕ. Μυτιληναίος, Γ. Περιστέρης, Α. Καλλιτσάντζης, Θ. Βάρδας, Μ. Κακαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου