Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Η Κύπρος αρνείται να γίνει ορμητήριο για τους βομβαρδισμούς


Ο Κύπριος πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε αντίθεση στη χρήση των Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης. Επίσης, δήλωσε ότι οι βάσεις δεν χρησιμοποιούνται ακόμη για το σκοπό αυτό. «Εμείς δώσαμε το μήνυμα στη Βρετανία ότι δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιηθούν οι βάσεις, διότι είμαστε αντίθετοι. Η Κύπρος και φυσιολογικά και διαχρονικά αντιτίθεται στη χρήση των Βρετανικών βάσεων για στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή μας,» είπε ο κ. Χριστόφιας.
Ωστόσο διευκρίνισε ότι οι βάσεις είναι κ
υρίαρχες και η Βρετανία μπορεί να τις χρησιμοποιήσει μόνο με μια απλή ενημέρωση. Είπε επίσης ότι άλλο θέμα είναι αν πρέπει να επικρατήσει η δημοκρατία και στη Λιβύη και σε άλλες αραβικές χώρες. «Εμείς είμαστε υπέρ, αλλά και αυτό το θέμα είναι κυριαρχική υπόθεση και κυριαρχικό δικαίωμα των λαών αυτών των χωρών. Αυτή είναι η δική μας θέση», είπε ο κ. Χριστόφιας.
Ερωτηθείς ένα η Κύπρος θα προσφέρει κάποιου είδους υπηρεσίες στην περίπτωση που αυτό ζητηθεί από την ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν υπάρχει ομόφωνη θέση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εμείς απευχόμαστε να μας ζητήσει οποιοσδήποτε οτιδήποτε. Η Κύπρος είναι απομακρυσμένη από τη Λιβύη, δεν είμαστε ούτε Μάλτα ούτε Ιταλία. Κατά συνέπεια δεν νομίζω να χρειαστεί κάτι τέτοιο», κατέληξε.
Αντίθεση στη χρήση των Βρετανικών Βάσεων εξέφρασαν και τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Ευρωπαϊκό Κόμμα και οι Οικολόγοι. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι από τη στιγμή υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει όλες οι χώρες να δουν πώς εφαρμόζεται. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι«όσο λιγότερες στρατιωτικές επεμβάσεις γίνονται τόσο το καλύτερο».
Στο μεταξύ, στην Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου παρατηρείται αυξημένη κίνηση. Προσγειώνονται και απογειώνονται αναγνωριστικά αεροπλάνα και αεροσκάφη έγκαιρης ραδιεπισήμανσης (AWACS), καθώς και μεταγωγικά, αλλά, όπως ανέφερε το γραφείο τύπου της Βάσης, ο ρόλος της στις επιθέσεις στη Λιβύη θα είναι κυρίως υποστηρικτικός.
«Υποστηρικτικός ο ρόλος»
Το αρχηγείο των Βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο ανακοίνωσε ότι οι βάσεις στην Κύπρο χρησιμοποιούνται μόνο για παροχή υποστήριξης στις επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης και όχι για εξαπόλυση επιθέσεων. Σε ανακοίνωσή τους, οι Βρετανικές Δυνάμεις Κύπρου αναφέρουν ότι θα τηρούν ενήμερη την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας.
«Η Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου δεν χρησιμοποιείται για την εξαπόλυση επιθέσεων στη Λιβύη, ούτε φιλοξενεί αεροπορικό ενεργητικό από οποιανδήποτε άλλη χώρα για αυτήν την επιχείρηση. Δεν υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη αεροσκαφών Typhoon ή Tornado στην Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επίσης αναφέρουν ότι η Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου φιλοξενεί αεροσκάφη παρακολούθησης τύπου VC-10, RAF E3D και Sentinel. «Αυτά τα αεροσκάφη θα παρέχουν δυνατότητες παρακολούθησης και ανεφοδιασμού, παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως για τη στήριξη ανθρωπιστικών επιχειρήσεων για τη μεταφορά Βρετανών υπηκόων και άλλων ξένων από τη Λιβύη», αναφέρει η ανακοίνωση.
Επίσης αναφέρει ότι «ο περιφερειακός συντονισμός του αεροπορικού ενεργητικού του Ηνωμένου Βασιλείου θα ελέγχεται από το Αρχηγείο της Κοινής Δύναμης Αεροπορίας που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου».
Η ανακοίνωση προσθέτει πως η διάρκεια της επιχείρησης και η στήριξη από την Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου θα συνεχιστεί για όσο καιρό ζητηθεί από τις Βρετανικές Δυνάμεις Κύπρου να το πράξουν με βάση το στόχο της Βρετανίας «να στηρίξει το ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι «δεν θα δοθούν από τις Βρετανικές Δυνάμεις Κύπρου οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες για την παρούσα ή μελλοντικές επιχειρήσεις».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου