Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΔΝΤ: Στο μέτωπο των δαπανών τα όποια νέα μέτρα

Η έκθεση του ΔΝΤ
Βαθύτερη ύφεση από ό,τι προβλεπόταν αναμένει το ΔΝΤ για την Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεσή που συνέταξε ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.
Κατά της περαιτέρω αύξησης των φόρων τάχθηκε ο εκπρόσωπος της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, μετά τη δημοσιοποίηση της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας «έχει βασιστεί, κατά την άποψή μας, παρά πολύ στους φόρους και πιστεύω πως ένα από τα πράγματα που είδαμε το 2011 είναι ότι έχουμε φτάσει στο όριο του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αύξησης των φόρων … Οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα, αν χρειαστούν, πρέπει να αφορούν τη μείωση των δαπανών» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του, που συνδέεται με την απόφαση εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα, αναμένει μεγαλύτερη ύφεση στην Ελλάδα από ό,τι προβλεπόταν έως και το 2012, ωστόσο εκφράζει αισιοδοξία για μια συμφωνία με τους ιδιώτες ομολογιούχους, που, όπως επισημαίνει, θα συμβάλει στη βιωσιμότητα του χρέους.

Συγκεκριμένα, σημειώνει πως αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ, λόγω της λιγότερο ευνοϊκής εξωτερικής ζήτησης, της συρρίκνωσης των τραπεζικών πιστώσεων και την αργή πρόοδο των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Συγκεκριμένα, προβλέπει ύφεση 6% το 2011, έναντι προγενέστερης πρόβλεψης για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,5%. Για το 2012 προβλέπει ύφεση 3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για συρρίκνωση 2,75%.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τόμσεν εξέφρασε την πεποίθηση πως το PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, στο πλαίσιο της απόφασης για «κούρεμα» του χρέους κατά 50%) είναι κλειδί για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Πρόσθεσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για μεταρρυθμίσεις.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου