Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΗN ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤ 1 (δείτε το βίντεο)

 
«Περιμένω να δω τις διαθέσεις της τρόικα και θα τους εξηγήσω ορισμένα πράγματα. Η πολιτική της συνεχούς και αδιαλείπτου λιτότητας που ακολουθείται δεν οδηγεί πουθενά και δεν δίνει καμία προοπτική. Θέλω να διερευνήσω τι τελικά θέλουν να πετύχουν με την ακολουθούμενη πολιτική. Επιδιώκουν ανάρρωση της οικονομίας, ή την επιμήκυνση του χρόνου ζωής μιας “καρκινοπαθούς” χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης;» Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης στην εκπομπή “Πρωινό ΑΝΤ 1“ στον Γ. Παπαδάκη.


Για την παράταση του βίου της κυβέρνησης
Εάν γίνει επιμήκυνση του χρόνου παραμονής της σημερινής κυβέρνησης, όπως αρθρογράφησε με την παρέμβασή του ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος και άλλοι, θα πρέπει να αλλάξει η δομή της κυβέρνησης, και εάν θέλουν οι εταίροι να αλλάξει, και να γίνει πράγματι κυβέρνηση “εθνικής συνεργασίας”, από μεταβατική κυβέρνηση, όπως τώρα διατυμπανίζεται.
Η σύνθεσή της δεν θα είναι η υπάρχουσα. Δεν μπορεί να έχουμε 50 υπουργούς. Οι υπουργοί θα πρέπει να είναι όσοι περίπου και αυτοί της Ιταλίας, δηλαδή 15, για να είναι ευέλικτο και αποδοτικό το όλο σχήμα.
Πρέπει να δούμε και να αποφασίσουμε ποιους χειρισμούς θα κάνουμε μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που μας επιβάλει η Ε.Ε. Συνεχίζουμε να “κολυμπάμε” ή σταματάμε εκεί που είμαστε και “βουλιάζουμε”; Η Ευρώπη έχει μια “θολούρα” και δεν ξέρει που να πάει και ποια πορεία να ακολουθήσει. Η μια συμφωνία συνεχώς ανατρέπει και ακυρώνει την άλλη και δεν προσφέρεται τελική λύση στο πρόβλημα. Είναι πολύ δύσκολο να πάρεις αποφάσεις σε ένα περιβάλλον που δεν ξέρει που πατάει και συνεχώς αλλάζει.

Ποια είναι η πραγματικότητα
Δυστυχώς, έχουμε μια στυγνή πραγματικότητα να αντιμετωπίσουμε. Ας πούμε επιτέλους μερικές αλήθειες. Τα έξοδα του κράτους είναι λιγότερα από τα έσοδά του. Εμείς για να το αντιμετωπίσουμε αυτό το γεγονός, προσπαθούμε να κάνουμε “πατητή” στα έξοδα μειώνοντας μισθούς, απολύοντας κόσμο χωρίς όμως να αυξάνουμε τα έσοδα μας. Παραμένουν χαμηλά τα έσοδα, τόσο από ελλιπή είσπραξη φορολογίας, όσο και από τον τομέα της ανάπτυξης. Αυτά τα οποία μας λέει και ορίζει η τρόικα να κάνουμε, δεν προσφέρουν την προοπτική της ανάπτυξης. Προκαλούν συνεχή και ασταμάτητη ύφεση στην οικονομία και στη κοινωνία μας. Μας οδηγούν σε ένα αδιέξοδο. Για να δούμε “φως” στο τούνελ πρέπει να κινηθεί το χρήμα στην αγορά πάση θυσία. Το χειρότερο πράγμα για την οικονομία είναι να μείνει το χρήμα “κρυμμένο” στα σεντούκια και να βγει από την αγορά. Η Ευρώπη έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει και να απαντήσει σε ένα αμείλικτο δίλημμα: “Ή πολύ μελάνι για την εκτύπωση νέου χρήματος στην αγορά, ή θα χυθεί πολύ αίμα στις κοινωνίες”. Απαιτείται πολύ αίμα και τεράστιες θυσίες από τις κοινωνίες και τους λαούς της Ευρώπης, μέχρι να κατορθώσουμε να γίνουμε αυτάρκεις, να αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα και να μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την ανάγκη και την συνδρομή των άλλων, θα είμαστε αναγκασμένοι να δανειζόμαστε.
Η αλήθεια είναι ότι οι μισθοί και οι συντάξεις πληρώθηκαν από τα δανεικά που πήραμε.

Δεν ακούω από πουθενά εναλλακτική πρόταση
Είμαι έτοιμος να φύγω. Να παρατήσω και να πω στην Ευρώπη: “Ως εδώ”. Αρκεί να μου πει και να μου προσφέρει κάποιος μια άλλη ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση και λύση. Πως θα εξασφαλίσω συντάξεις και φάρμακα για τους συνταξιούχους και γάλα για τα μικρά παιδιά; Να πεισθώ και να ακολουθήσω μια άλλη πειστική πρόταση και να τους πω: “γεια χαρά”. Ποια είναι όμως αυτή; Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που κυβέρνησαν την Ελλάδα για 37 χρόνια, εξευτέλισαν την χώρα μας και μας έφεραν στο σημερινό μας χάλι και στη δυσχερή κατάσταση. Αν φύγουμε από την Ευρώπη, ποια είναι η εναλλακτική μας πρόταση; Είμαι έτοιμος να φύγω. Αλλά, δεν ακούω όμως κάποια τέτοια καλύτερη εναλλακτική πρόταση από πουθενά. Αν πάμε στη δραχμή, αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε ρεύμα 2-3 ώρες την ημέρα και ακόμη χαμηλότερους μισθούς…Από καθόλου, τουλάχιστον τώρα έχουμε “μισό πιάτο” φαγητό.
Αυτοί που μας δίνουν τα λεφτά, μας θέτουν και τους άγριους όρους. Εμείς πήγαμε παρακαλώντας για λεφτά, δεν ήλθαν μόνοι τους οι δανειστές μας. Έστω και αν πατάξουμε όλη την φοροδιαφυγή, αυτό δεν φτάνει. Δεν αρκεί. Η αλήθεια είναι ότι δημιουργήσαμε ένα υπερχρεωμένο κράτος. Πληρώνουμε κάθε χρόνο τεράστια ποσά μόνο για την εξόφληση των τόκων, και ποτέ δεν πρόκειται να τους πληρώσουμε. Επειδή χρειάζομαι ποσά την επόμενη πενταετία για την αποπληρωμή δανείων, μέχρι να μπορέσω να σταθώ στα πόδια μου και πάλι, πρέπει να βρίσκω τα λεφτά για να μην διαλυθεί και “τιναχθεί” το σύμπαν. Το όλο οικοδόμημα. Μας δανείζουν με άγριους όρους εκμεταλλευόμενοι την σημερινή μας κατάσταση.
Η Ελλάδα “εγκλωβίστηκε” τόσο βαθειά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που την κυβέρνησαν, που ΔΥΣΤΥΧΩΣ, δεν έχουμε πολλές δυνατότητες ελιγμών.
Υπάρχουν κενά και δυσλειτουργίες στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα που απορρέουν από τις εμβόλιμες λύσεις που ήθελε το ΠΑΣΟΚ για δικούς του εσωκομματικούς λόγους και ισορροπίες.

Τα δοθούν τα λιμάνια στους Δήμους
Η πρόταση του ΛΑΟΣ για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των λιμανιών της χώρας μας που τώρα ανήκουν στο Λιμενικό Ταμείο είναι να δοθούν στους Δήμους. Υπάρχουν 60 αναξιοποίητα λιμάνια. Τα σχέδια για την αξιοποίηση τους παραμένουν στα συρτάρια 10 χρόνια τώρα. Με την παραχώρηση τους στους Δήμους θα τονωθούν οι τοπικές κοινωνίες, θα γίνουν έργα υποδομών και θα δημιουργηθεί εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας στην Περιφέρεια.
Θα δώσουμε ελπίδα και ανάσα ζωής στην επαρχία.
Ο ΛΑΟΣ μπήκε στην κυβέρνηση για να προσφέρει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα του τόπου μας.

Για την συνάντηση με την τρόικα
Στη συνάντηση που θα έχω με την τρόικα την Παρασκευή θα θέσω μια σειρά πραγμάτων και θεμάτων, όπως την μείωση του ΦΠΑ στα νησιά. Δεν θα ανοίξω από τώρα τα χαρτιά μου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου