Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Συνάντηση του Υφυπουργού με τους εργαζόμενους του Ελληνικού Νηογνώμονα

Διαβεβαιώσεις για ανάκαμψη του Ελληνικού Νηογνώμονα
Συνάντηση με τους εργαζόμενους του Ελληνικού Νηογνώμονα είχε ο αρμόδιος για τη Ναυτιλία υφυπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να τους διαβεβαιώσει ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε ο Ελληνικός Νηογνώμονας (Ε.Ν.) να ανακάμψει και να πάρει και πάλι την εξουσιοδότηση από την EE για να μπορεί να εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας και για πλοία ευρωπαϊκών κανονισμών.

Όπως είπε, «δεν νοείται μια χώρα σαν την Ελλάδα, που είναι πρωτοπόρα στη ναυτιλία παγκοσμίως, να μην έχει το δικό της νηογνώμονα».
Ο ελληνικός ναυτιλιακός τεχνικός οργανισμός, που κλείνει σήμερα 92 χρόνια ζωής, μπορεί να εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας για πλοία εθνικής νομοθεσίας έως 500 κόρους, αλλά όχι για πλοία που υπάγονται σε ευρωπαϊκούς κανονισμούς, λόγω άρσης της αναγνώρισής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 30/08/2010.
Η Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων σε νέο έλεγχο που διενήργησε στον Ελληνικό Νηογνώμονα, δεν διαπίστωσε κανένα πρόβλημα και δεν διατύπωσε καμία παρατήρηση. ..
Ο οργανισμός έχει καταθέσει ήδη σχετικό φάκελο έκθεσης προς το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, προκειμένου να επιθεωρηθεί εκ νέου από την EMSA Ευρωπαϊκή Επιτροπή Θαλάσσιας Ασφάλειας) και να πάρει την ευρωπαϊκή εξουσιοδότηση σύμφωνα με τον κανονισμό.
Ο Ελληνικός Νηογνώμονας ιδρύθηκε με την μορφή Ανώνυμης Εταιρείας από ασφαλιστές και ναυτιλιακούς παράγοντες και είναι ένας μη κυβερνητικός διεθνής οργανισμός, που αφιερώνεται στην προστασία της ζωής και της ιδιοκτησίας στην θάλασσα, στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στη διασφάλιση της ποιότητας στη βιομηχανία.
Σήμερα, για τον Ε.Ν. εργάζονται πάνω από 70 εξειδικευμένοι υπάλληλοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Επίσης, διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο επιθεωρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εξυπηρετεί 1000 πλοία διαφόρων τύπων, από τα οποία 380 επιβατηγά, 370 αλιευτικά, καθώς και 2.200 μικρά σκάφη (κότερα).
Αυτήν την περίοδο ο Ε.Ν. είναι στην διαδικασία εκπλήρωσης των προϋποθέσεων για την αναγνώρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το νέο και αυστηρό Ευρωπαϊκό Κανονισμό 391/2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου