Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

3,2 δισ. χάνει το ΙΚΑ από τα αυθαίρετα


Θέμα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΙΚΑ ανέκυψε για τα αυθαίρετα που θα «τακτοποιηθούν» με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το νομοσχέδιο, που έχει ήδη εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, περιλαμβάνει ειδικό άρθρο που απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα ενταχθούν στη ρύθμιση. Το ΙΚΑ ωστόσο, αρχικά με δηλώσεις του διοικητή του Ρ. Σπυρόπουλου και χθες με ανακοίνωση της ομοσπονδίας εργαζομένων, κάνει λόγο για απώλεια εσόδων «από την τυχόν απαλλαγή-συγχωροχάρτι των ιδιοκτητών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα εξεταστεί σε συνδυασμό με τη μείωση των προστίμων, τα οποία -με τα σημερινά δεδομένα- είναι ιδιαίτερα υψηλά για πολλές κατηγορίες αυθαιρέτων. Είναι πιθανόν να προβλεφθεί η καταβολή στο ΙΚΑ μέρος των αναμενόμενων εσόδων.
Να σημειωθεί ότι απαλλαγή από εισφορές, φόρους και αναδρομικά δημοτικά τέλη θεσπίστηκε για ιδιοκτήτες που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους, στις οποίες περιλαμβάνουν τακτοποιήσεις σε υπόγεια και πιλοτές με πολλά παράνομα τετραγωνικά.
Η ομοσπονδία εργαζομένων στο ΙΚΑ υπολογίζει ότι αν δηλωθούν 500.000 αυθαίρετα με ελάχιστο κόστος εισφοράς 6.500 ευρώ, ο οργανισμός θα έχει απώλεια εσόδων της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ.
Επισημαίνει ότι η πολιτική αυτή θίγει τον νομοταγή εργοδότη που έχει καταβάλει κανονικά τις εισφορές, ενώ δημιουργεί προβλήματα με την είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών προς το ΙΚΑ από αυθαίρετα που έχουν εντοπιστεί από τις πολεοδομίες τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου