Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Πονοκέφαλος ΔΕΘ και εκλογικά σταυρόλεξα


Συνεντεύξεις κορυφαίων υπουργών και εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο αναζωπυρώνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα σενάρια περί ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, ακόμη και πρόκληση πρόωρων εκλογών, ενώ η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες να διαμορφώσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με την ελπίδα ότι θα ελεγχθούν οι κοινωνικές κινητοποιήσεις και δεν θα υπάρξει ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Το ενδιαφέρον στοιχείο των τελευταίων ημερών είναι ότι επανακάμπτει στο εσωτερικό της κυβέρνηση η συζήτηση περί κυβερνήσεων συνεργασίας – με αφορμή και τη συναίνεση στην Παιδεία -, ενώ κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος μέσα από το Πρώτο Θέμα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες μέσα στο φθινόπωρο.
Τις εκτιμήσεις περί πρόωρων εκλογών ενισχύουν κατά τα φαινόμενα και οι θεαματικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, μετά τη συμφωνία για συγχώνευση της Eurobank με την Alpha. Θεωρείται ότι η δημιουργία ενός θετικού οικονομικού περιβάλλοντος θα ενισχύσει την προσδοκία για έξοδο από την κρίση και θα διαμορφώσει ευνοϊκές συνθήκες για την κυβέρνηση σε μία εκλογική αναμέτρηση.
Κι όλα αυτά παρότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποκλείει, κατά τις συζητήσεις του με συνεργάτες, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Άλλωστε ο πονοκέφαλος και του ίδιου και του επιτελείου του είναι το πώς θα εμφανιστεί στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ποια θα είναι η επιχειρηματολογία του και κυρίως, πώς θα γίνουν οι εκεί εμφανίσεις του, χωρίς να βρεθεί εκτεθειμένος σε κοινωνικές διαμαρτυρίες και αντιδράσεις. Προς τούτο θα υπάρξουν εντός της εβδομάδας διαρκείς συσκέψεις επιτελών και υπουργών της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου