Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Μαραζώνει η αγορά του Ρεθύμνου

Εμφανή είναι τα σημάδια της οικονομικής κρίσης στην αγορά του Ρεθύμνου. Πολλές επιχειρήσεις δίνουν καθημερινά αγώνα για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, ενώ αρκετές δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν και έχουν διακόψει ήδη τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, το πρώτο εξάμηνο του 2011 συνολικά 102 επιχειρήσεις στο νομό έβαλαν «λουκέτο».
Η εικόνα είναι θλιβερή σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης, όπως στις οδούς Αρκαδίου, Εθνικής Αντιστάσεως, Μοάτσου, στις λεωφόρους Κουντουριώτη και Σταμαθιουδάκη, όπου η μια επιχείρηση κλείνει μετά την άλλη.
Το πρώτο εξάμηνο του 2011, πάντως, μπορεί να διέκοψαν τη δραστηριότητά τους 102 επιχειρήσεις αλλά 190 δήλωσαν έναρξη λειτουργίας στο Επιμελητήριο, γεγονός που, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, φανερώνει σταθεροποίηση του εμπορικού κλίματος στην τοπική αγορά, αφού τους τελευταίους μήνες τα καταστήματα δεν κλείνουν με τους (ταχείς) ρυθμούς των δυο τελευταίων ετών.
Η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του περσινού έτους, οπότε διέκοψαν τη λειτουργία τους 227 επιχειρήσεις και ιδρύθηκαν 178.
Τα νούμερα, ωστόσο, προκαλούν έντονο προβληματισμό, αν συνυπολογιστούν τα στοιχεία του 2010, οπότε συνολικά 401 επιχειρήσεις «χάθηκαν» από την τοπική αγορά. Επομένως, μέσα σε ενάμιση χρόνο 503 επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο» στο νομό.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι νέες εγγραφές στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου, ανήλθαν σε 453 (351 το 2010 και 190 το πρώτο εξάμηνο του 2011).
Ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο είναι της οικοδομής, όμως, φαίνεται πως έχει επηρεάσει αρνητικά και άλλες επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών σχετίζεται με την οικοδομική δραστηριότητα. Στις περισσότερες από 500 επιχειρήσεις που έκλεισαν στο νομό από τις αρχές του 2010 έως σήμερα, συμπεριλαμβάνονται καταστήματα που πωλούσαν οικοδομικά υλικά, χρώματα, σίδερα, ξυλουργικά, έπιπλα, ηλεκτρικά, ενώ «λουκέτο» έχουν βάλει καταστήματα με ανδρικά, γυναικεία και παιδικά, ρούχα και παπούτσια. Αρκετά από αυτά, μάλιστα, παραμένουν χωρίς ενοικιαστή εδώ και μήνες, καθώς όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, τα ενοίκια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά την οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου