Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Φούσκωσαν στα 6,6 δισ. € οι ληξιπρόθεσμες κρατικές οφειλές


Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνουν πλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, στραγγίζοντας την αγορά από ρευστό, αλλά φέρνοντας και προ των πυλών νέα μέτρα. Τα χρήματα που χρωστά το κράτος σε ιδιώτες «φούσκωσαν» τον Ιούνιο στα 6,6 δισ. ευρώ, από 6,48 δισ. ευρώ έναν μήνα πριν, από τη στιγμή που βάσει Μνημονίου δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ένα ευρώ απλήρωτο.
Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνουν τα λεφτά που χρωστά το κράτος 90 ημέρες μετά την υπογραφή της σχετικής υποχρέωσης. Δεν προσμετρώνται στο έλλειμμα -προς το παρόν τουλάχιστον-, διότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να διευθετηθούν.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο, δεδομένου ότι ήδη η κυβέρνηση με τα λεφτά που έχει δώσει (65 δισ. ευρώ στο εξάμηνο του 2011) έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο έλλειμμα 14,7 δισ. ευρώ (σε ταμειακή βάση). Και τούτο τη στιγμή που στο τέλος του έτους το έλλειμμα, όπως το μετρά η Eurostat (προσμετρά και κάποια έσοδα του επόμενου έτους αν δημιουργήθηκαν στο τρέχον), πρέπει να φτάσει το πολύ στα 17 δισ. ευρώ…
Η κυβέρνηση αναζητεί άμεση λύση διότι διαφορετικά η τρόικα που έρχεται το τρίτο 10ήμερο ξανά στην Αθήνα θα ζητήσει νέα μέτρα. Το βάρος προς το παρόν πέφτει στην εύρεση εσόδων (πληροφορίες κάνουν λόγο για τρύπα 2,3 δισ. ευρώ το επτάμηνο). Την ίδια στιγμή το υπουργείο δηλώνει πως έχει εκταμιευθεί η 5η δόση του δανείου της τρόικας.
* Πρώτο βήμα εκτιμάται ότι θα είναι η αναδιοργάνωση στις εφορίες και ένταση της προσπάθειας να εισπραχθούν οι φόροι, όπως ανέφερε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, λέγοντας «ότι δεν θα πρέπει να ανεχτούμε φαινόμενα αργομισθιών και λευκών απεργιών».
Σε Ταμεία, νοσοκομεία
Ωστόσο, όσο τα έσοδα «κάθονται» τόσο οι οφειλές του κράτους αβγατίζουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία είναι οι μεγαλύτεροι οφειλέτες:
**Τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν σε ιδιώτες ποσό που ξεπερνά τα 2,66 δισ. ευρώ, ενώ μόνο το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων χρωστά 1 δισ. ευρώ.
**Τα νοσοκομεία χρωστούν σε προμηθευτές και άλλους ιδιώτες 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι υποχρεώσεις που ρυθμίστηκαν (δηλαδή τα παλαιά χρέη) είναι μόνο 113 εκατ. ευρώ.
*Οι ΟΤΑ οφείλουν 892 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα 206,9 εκατ. ευρώ.
**Τα υπουργεία χρωστούν 980 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το Υποδομών και το Αμυνας είναι οι μεγάλοι «ένοχοι», με ποσά που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.
* Το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν έχει πληρώσει έργα που έχουν γίνει, αξίας 423,2 εκατ. ευρώ. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου