Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Φοροδιαφυγή: Κι όμως υπάρχει τρόπος πάταξης…


Επειδή η κοροϊδία με τις ανακοινώσεις των πολιτικών ηγετών, όσον αφορά τη φοροδιαφυγή και τις καταθέσεις στο εξωτερικό, έχει πάει πολύ μακριά, παρουσιάζουμε την ακόλουθη πολύ ενδιαφέρουσα είδηση, καθότι αποτελεί ένα μέτρο σύγκρισης για την «πολιτική» που εφαρμόζει στα λόγια η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση δείγμα έλλειψης βούλησης ή απλώς ανικανότητας.

Οι κυβερνήσεις της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν να φορολογήσουν τις καταθέσεις των Βρετανών φορολογουμένων στις ελβετικές τράπεζες, διατηρώντας την ανωνυμία τους! Αυτό το μέτρο υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 5 δισεκατομμύρια στερλίνες (7 δις ευρώ περίπου) το έτος στο βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.
Αντίστοιχη συμφωνία έγινε λίγες ημέρες νωρίτερα μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελβετίας και της Γερμανίας, ενώ το 2009 πάλι η βρετανική κυβέρνηση, είχε υπογράψει τέτοια συμφωνία με το Λίχτενσταϊν.
Οι καταθέτες που κρατούν τα χρήματά τους στην Ελβετία, εκμεταλλεύονται την κρατική νομοθεσία η οποία παρέχει προστασία της ανωνυμίας των καταθετών, με αποτέλεσμα οι ξένες κυβερνήσεις, των οποίων είναι υπήκοοι, να μη μπορούν να τους βρουν, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.
Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση της Ελβετίας θα φορολογεί τους λογαριασμούς και θα αποδίδει τα ποσά στη βρετανική κυβέρνηση. Το ποσοστό φορολόγησης θα κυμανθεί μεταξύ 19% και 34%, ανάλογα με το πόσο καιρό πριν ανοίχτηκε ο λογαριασμός.
Για αρχή, η ελβετική πλευρά θα αποδώσει 437 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από το 2013, η φορολογία θα αυξηθεί μεταξύ 27% και 48%, ανάλογα με το εάν το ποσό των λογαριασμών αυξήθηκε λόγω κερδών κεφαλαίων, μερισμάτων ή τόκων. Επιπλέον, η βρετανική κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να ζητά όλα τα στοιχεία για 500 Βρετανούς καταθέτες το χρόνο, για περαιτέρω έρευνα.
Βέβαια, υπάρχει η πρόβλεψη ότι για να αποφύγει κάποιος αυτά τα μέτρα, μπορεί να προβεί σε διευθέτηση με το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας. Σε αυτήν την περίπτωση, οι φοροδιαφεύγοντες θα πρέπει να πληρώσουν μόνο το 10% του φόρου για κάθε χρόνο φοροδιαφυγής, πηγαίνοντας πίσω μέχρι 10 χρόνια.
Όσοι συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν χωρίς να κάνουν χρήση της αμνηστίας και επιμείνουν στο να διατηρούν τις καταθέσεις στην Ελβετία, σε περίπτωση που αποκαλυφθούν (με βάση τη συμφωνία για παροχή στοιχείων για 500 άτομα το χρόνο) θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο που θα φτάνει το 200% των μη καταβληθέντων φόρων τους, καθώς και με τόκους.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν φοροτεχνικοί, η συμφωνία αυτή είναι εναρμονισμένη με την πραγματικότητα, καθώς αυτοί που κρατούν τα χρήματά τους στην Ελβετία πάλι θα έχουν σημαντικά κέρδη. Αλλά και πάλι τα ποσά που θα λάβει η βρετανική κυβέρνηση, με βάση και τον αριθμό των καταθετών, είναι πολύ μεγάλα.
Με τέτοιες ειδήσεις σύγκρισης γίνεται κατανοητή η αστειότητα της ελληνικής πλευράς και του πολιτικού συστήματος γενικότερα, συμπεριλαμβανομένων και των αδιάφορων πολιτών. Οι εξαγγελίες τύπου, χρήσης δορυφορικών μέσων για να πιάσουν όσους έχουν πισίνες τις οποίες δε δηλώνουν, ενισχύουν τις υπόνοιες για διαφθορά ή για σχέσεις με τη διαφθορά εκ μέρους των πολιτικών. Ταυτόχρονα, όμως, οι πολιτικοί ηγέτες γελοιοποιούνται καθώς πασχίζουν να περισώσουν, ακόμα και σήμερα, το καταστρεπτικό τους κομματικό σύστημα.
Όταν στη δημοσιότητα κυκλοφορούν ειδήσεις περί της ύπαρξης ελληνικών καταθέσεων ύψους περίπου 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι ηλίου φαεινότερον τι θα σήμαινε για την χειμαζόμενη ελληνική οικονομία η ακολούθηση τους ως άνω αναφερόμενου «μοντέλου» κυβερνητικής δράσης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου