Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Σε 9 φακέλους που καίνε επιμένει η τρόικα

Τα εννέα «αγκάθια» της ελληνικής οικονομίας ανοίγουν οι επικεφαλής της τρόικας κατά τις διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο. Ο Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ο Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ, οι οποίοι αναμένονταν να αφιχθούν σήμερα το πρωί στην Αθήνα, συναντώνται πιθανότατα αύριο με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στα χέρια τους θα έχουν τα στοιχεία που έχουν ήδη συλλέξει τα τεχνικά κλιμάκια. Θα επιχειρήσουν να διερευνήσουν τις αιτίες των αποκλίσεων και θα διαπραγματευτούν με το οικονομικό επιτελείο, το οποίο ετοιμάζεται να ζητήσει αναθεώρηση του στόχου για το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεδομένης της βαθιάς ύφεσης. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκονται 9 «αγκάθια» που δεν αποκλείεται να φέρουν ακόμη και νέα μέτρα, καθώς τίθενται εν αμφιβόλω οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που ψηφίστηκε προ διμήνου:
1 Ελλειμμα. Τα επίσημα στοιχεία μέχρι και τον Ιούλιο κάθε άλλο παρά συνηγορούν υπέρ της επίτευξης του στόχου 7,6%, καθώς η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού ξεπερνάει τα 4,5 δισ. ευρώ. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας από τα έως τώρα στοιχεία διαπιστώνουν ότι ακόμα και μετά τη συλλογή εσόδων 4,5 δισ. ευρώ από έκτακτες εισφορές, φόρους και τέλη κυκλοφορίας, ο στόχος θα αποκλίνει κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείουν δε το ενδεχόμενο αποδοχής μιας τέτοιας απόκλισης.
2 Υφεση. Στο μεγαλύτερο ατού της κυβέρνησης κατά τις διαπραγματεύσεις αναδεικνύεται η βαθιά ύφεση του 7,1% στο πρώτο εξάμηνο και οι προβλέψεις για πάνω από 4,5% έως 5,3% στο κλείσιμο του έτους ή γύρω στα 215 δισ. ευρώ έναντι στόχου 225 δισ. στο Μεσοπρόθεσμο. Γεγονός που θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα αναθεώρησης κυρίως του στόχου του ελλείμματος, δεδομένου ότι η ύφεση ροκανίζει τις όποιες προσπάθειες γίνονται.
3 Φορολογικό. Ο υπό εξέλιξη διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο και η τρόικα έρχεται για να βάλει τις βάσεις. Βασική αρχή τους, ότι το τελικό αποτέλεσμα των εσόδων από τη φορολογία, ήτοι 3.678 εκατ. το 2012 και συνολικά 4.519 εκατ. στην τετραετία 2012 -2015 δεν μπορεί να αλλάξει. Το σημείο αυτό φαίνεται να το έχουν ξεκαθαρίσει και τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται κάνα δεκαήμερο στην Αθήνα και τα οποία βλέπουν αλλαγή στο μίγμα της πολιτικής. Ως εκ τούτου το φορολογικό πακέτο είναι ανοιχτό. Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τις όποιες αλλαγές διαπραγματευτεί (όπως μείωση ΦΠΑ) να τις αντισταθμίσει από άλλου τύπου μέτρα, όπως κατάργηση φοροαπαλλαγών.
4 Φοροδιαφυγή. Τα αποτελέσματα στον τομέα αυτό είναι πενιχρά, αλλά η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να κατευνάσει τις αντιδράσεις της τρόικας δημοσιεύοντας τη λίστα με τα ονόματα φοροφυγάδων. Τα τεχνικά κλιμάκια, πάντως, έχουν καταστήσει σαφές ότι πρέπει να ληφθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα και να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός πάταξης της φοροδιαφυγής. Αλλωστε, έχουν περιθώριο μέχρι το 2013, καθώς το ΜΠΔΣ προβλέπει τα πρώτα έσοδα 878 εκατ. ευρώ από το 2013 και συνολικά 3 δισ. μέχρι το 2015.
5 Ιδιωτικοποιήσεις. Ο στόχος των 1,7 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου και των 5 δισ. ευρώ στα τέλη του έτους δεν αλλάζει. Το ξεκαθάρισαν ο υπουργός Οικονομικών και ο επίτροπος Ολι Ρεν, με τον τελευταίο να εμφανίζεται δεκτικός σε μια αλλαγή μόνο ως προς το πρόγραμμα, καθώς δέχεται να πάει πίσω η μη πώληση επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο. Οπότε θα επισπευστεί η πώληση μη εισηγμένων εταιρειών που βάσει του ΜΠΔΣ προγραμματίζονταν για τα επόμενα χρόνια.
6 Δημόσιοι φορείς. Και στον τομέα αυτό η κυβέρνηση έχει να επιδείξει ελάχιστα πράγματα, καθώς το πρόγραμμα προχωράει με ρυθμούς χελώνας όταν η τρόικα ανέμενε να έχει προχωρήσει τάχιστα. Η επίσπευση του σχεδίου για κλείσιμο ή συγχωνεύσεις θα είναι μία από τις απαιτήσεις της τρόικας, η οποία πίσω από αυτό βλέπει τη μείωση του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους, με τις απολύσεις των εργαζομένων στους φορείς αυτούς να είναι ανοιχτές στο μέλλον, μέσω της εργασιακής εφεδρείας.
7 Μισθολόγιο. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας φαίνεται να έχουν επικεντρωθεί στα μεγάλα περιθώρια μείωσης του μισθολογικού κόστους, που ανοίγονται μέσω του ενιαίου μισθολογίου. Ως εκ τούτου θα αποδειχτούν δύσκολες οι διαπραγματεύσεις μετά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για εξαιρέσεις ομάδων δημοσίων υπαλλήλων από τη γενική πολιτική. Το οικονομικό επιτελείο θα σταθεί στους στόχους του ΜΠΔΣ που επιτυγχάνονται ανεξαρτήτως μισθολογίου. Μόνο που οι υπερβάσεις δαπανών δεν συνηγορούν προς αυτό.
8 Ασφαλιστικά ταμεία. Η υπερκάλυψη της κρατικής επιχορήγησης έχει σημειωθεί από τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία διαπίστωσαν ότι μεγάλα Ταμεία, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ, έλαβαν πάνω από το 90% της χρηματοδότησής τους στο επτάμηνο του έτους και άρχισαν ήδη να λαμβάνουν επιπλέον κονδύλια. Εξέλιξη που αναμένεται να θέσει ξανά ζήτημα τόσο των λειτουργικών των Ταμείων όσο και του Ασφαλιστικού.
9 Νέο δάνειο. Το δεύτερο πακέτο βοήθειας βρίσκεται στον αέρα, γι’ αυτό και η επόμενη δόση των 8 δισ. ευρώ θα είναι η έκτη του παλαιού δανείου, με την τρόικα να εμφανίζεται χαλαρή ως προς την εκταμίευσή της, όπως έχει φανεί από την έως τώρα στάση των τεχνικών κλιμακίων. Οι συζητήσεις στο κομμάτι αυτό θα επικεντρωθούν γύρω από τις εγγυήσεις και δη το πώς μπορεί να ξεπεραστεί το φινλανδικό πρόβλημα, αλλά και πού βρίσκονται ως προς τη συμμετοχή των ιδιωτών (PSI), ενώ αναμένεται να τεθεί και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών ως προς την κύρωση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου