Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλα ΟΠΑΠ

Χρόνια τώρα ακούμε για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής καθώς και τις αποτυχημένες προσπάθειες αντιμετώπισής της. Ένα πρόβλημα που θα συνεχίζει να διαιωνίζεται γιατί κατά τη γνώμη μου δεν θέλουν να το αντιμετωπίσουν.

Υπάρχει λύση; Ναι υπάρχει. Αλλά για να εφαρμοστεί χρειάζεται πολιτική απόφαση, μια απόφαση που δεν θα υπολογίζει στο οποιοδήποτε πολιτικό κόστος, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο Φ.Π.Α. θα πάει 50%!

Η λύση ακούει στο όνομα ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές συνδεδεμένες on line με την εφορία και η λειτουργία της να γίνει στα πλαίσια αλα πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Δηλαδή όπως η οι πράκτορες του ΟΠΑΠ κάθε βράδυ με το που κλείσουν τη μηχανή επικύρωσης των δελτίων, βγαίνει ένα συγκεντρωτικό δελτίο εισπράξεων της ημέρας και το ποσό που αναγράφεται πρέπει να κατατεθεί την άλλη μέρα μέχρι κάποια συγκεκριμένη ώρα στην συνεργαζόμενη με τον ΟΠΑΠ τράπεζα, αλλιώς η μηχανή αυτόματα σφραγίζεται και τίθεται εκτός λειτουργίας.


Έτσι λοιπόν όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις πρέπει να εφοδιαστούν με ανάλογης τεχνολογίας μηχανήματα (απλώς θα είναι συνδεδεμένες οι ταμειακές μηχανές τους με την οικεία εφορία) και κάθε βράδυ έως 12 τα μεσάνυχτα θα εκδίδεται χειροκίνητα ή στις 23.59 αυτόματα το ανάλογο Ζ (το δελτίο εισπράξεων της ημέρας) το οποίο θα αναγράφει το ποσό του Φ.Π.Α. που πρέπει να καταβληθεί την επομένη ή την μεθεπομένη μέρα σε οποιαδήποτε τράπεζα και ως αριθμός λογαριασμού να είναι το Α.Φ.Μ. μαζί με κάποιον κωδικό αριθμό και σε αυτόν το λογαριασμό, ο εκάστοτε επιχειρηματίας θα καταβάλει το αντίστοιχο ποσό φ.Π.Α., αλλιώς η μηχανή θα κλείνει αυτόματα.

Έτσι θα ειδοποιείται η αρμόδια Δ.Ο.Υ. η οποία θα κάνει έλεγχο και σε περίπτωση που το κατάστημα είναι ανοικτό αλλά με κλειστή μηχανή, θα σφραγίζεται και θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για κάποιο χρονικό διάστημα.

Φυσικά ο Καταστηματάρχης θα συνεχίζει να πληρώνει τους υπαλλήλους του για όσο διάστημα θα παραμένει κλειστός.

Για το διάστημα αυτό και μέχρι να πληρώσει το Φ.Π.Α. θα δεσμεύεται η περιουσία του αυτόματα από τα Ε9 κλπ που θα έχει καταθέσει.

Τα πράγματα είναι απλά, αλλά όπως είπα χρειάζεται πολιτική απόφαση. Μόνο έτσι θα απαλλαγούμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι που δεν φταίμε, να πληρώνουμε τα σφάλματα του κάθε φοροδιαφεύγοντος επιχειρηματία.

Ανάλογο πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί και στις εταιρείες ξενοδοχεία κλπ. Καθώς εξυπακούεται πως θα υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας για το αν κόβουν αποδείξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου