Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

«Kαμμένη γη» η πραγματική οικονομία

Θερμός και με όλα τα μέτωπα ανοιχτά έρχεται ο Σεπτέμβρης. Η κυβέρνηση προσπαθεί να χαράξει νέες στρατηγικές οδούς με έμφαση στην ανάπτυξητη στιγμή που οι εξελίξεις στην οικονομία τρέχουν, το αρνητικό κλίμα στις 
αγορές επιμένει και τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού υστερούν έναντι του νέου στόχου των 16,475 δισ. ευρώ κατά 87 εκατ. ευρώ. 




Σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος,  μιλώντας για την ύφεση που πλήττει την οικονομία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει ένα εύρος προβλέψεων που δείχνει ότι η ύφεση μπορεί να κινηθεί άνω του 4,5%» προσθέτοντας ότι έχει διαμορφωθεί μία αρνητική συγκυρία για την Ελλάδα αλλά και διεθνώς.  

Στην Ευρώπη οι χρηματαγορές δεν έχουν πάψει να σημειώνουν δραματικές απώλειες λίγες ημέρες μετά τη μίνι – Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζί. Την Τρίτη ο γαλλογερμανικός άξονας θα συζητήσει εκ νέου την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης. Αυτή τη φορά στο Παρίσι μεταβαίνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Μπαρουέν. 

Στην Αθήνα, αναβρασμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο το οποίο ετοιμάζεται τη Δευτέρα να υποδεχθεί την Τρόικα  για την επίσημη αξιολόγηση η οποία θα κρίνει εάν θα εκταμιευθεί η 6η δόση, των 8 δισ. ευρώ. 

Φορο- καταιγίδα 

Για γερά νεύρα θα είναι ο Σεπτέμβρης και για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Ενιαία εκκαθαριστικά σημειώματα, ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, ρύθμιση για τα αυθαίρετα, αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης για όλους τους φορολογούμενους, ειδική εισφορά αλληλεγγύης κ.ά. είναι μερικά από τα μέτρα -σοκ του Μεσοπρόθεσμου. 

Αρχίζει η αποστολή των ενιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα οποία θα φτάνουν με «δώρο» ως την πόρτα κάθε φορολογούμενου με όλες τις έκτακτες εισφορές που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει.

Ψυχρολουσία για τους φορολογούμενους αφού το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε η εξόφληση να γίνεται σε έξι μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο καταβαλλόμενο ποσό εκείνο των 300 ευρώ. 

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ», εάν η βεβαίωση του φόρου γίνει μέσα στον Αύγουστο οι πρώτοι «τυχεροί» θα κληθούν να καταβάλουν την α' δόση το Σεπτέμβρη. 

Την ίδια ώρα, σε αναστάτωση βρίσκονται στελέχη του στενού και ευρύτερου δημοσίου που έχουν πληροφορηθεί τα σενάρια για το ενιαίο μισθολόγιο. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των προτάσεων που συζητούνται – με τις ευλογίες της τρόικας – περιλαμβάνονται σενάρια που θέλουν το βασικό μισθό να κινείται στο φάσμα των 1.000 ευρώ και να αυξάνεται κατά κάποιες εκατοντάδες ευρώ σε κάποιες θέσεις που θα δικαιούνται την  καταβολή επιδόματος.

Το ζήτημα δεν έχει λήξει. Η κυβέρνηση απέναντι στο πιθανό αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και στον φόβο για μαζική λευκή απεργία  για την οποία προειδοποίησε η ΑΔΕΔΥ πήρε παράταση από την τρόικα για τον Σεπτέμβριο.

Τι προβλέπει το σχέδιο: 

Την κατάργηση πάνω από 50 επιδόματα που σήμερα προστίθενται στο βασικό μισθό, με την εξαίρεση 3-5, τη δημιουργία ενός ενιαίου μισθολογίου για όλους τους εργαζόμενους σε υπουργεία, αλλά και σε ΔΕΚΟ, ταμεία, φορείς, ΟΤΑ κλπ. Υπό εξέταση παραμένει και η κατάργηση  των ειδικών μισθολογίων (στρατού, αστυνομίας, δικαστικών κλπ).

Προτείνεται επίσης η δραστική περικοπή των κλιμακίων σε 5 - 6 ανάλογα με την εκπαίδευση του υπαλλήλου,  ώστε ο καταληκτικός μισθός να μην διαφέρει σημαντικά από τον αρχικό μισθό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου