Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ & ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΝΤ

Παρεμβαίνοντας κατά τη συζήτηση του Εφαρμοστικού Νόμου του Μνημονίου, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρης, σχολίασε προηγηθείσα παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών, σχετικά με τις τράπεζες, ως εξής:

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος ΛΑ.Ο.Σ.):
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
κ. Αντιπρόεδρε, είπατε ότι έθεσα θέμα τραπεζών στην ομιλία μου, δεν το έκανα, εν πάση περιπτώσει…
Μιας και το θίξατε. Για να θυμηθούμε, πόσα χρήματα πήραν οι τράπεζες από τους Έλληνες από την εποχή Καραμανλή και πόσα από την ΕΚΤ; Με τα λεφτά αυτά που θα πάρουν τώρα, τα λεφτά που θα κληθούν να δώσουν οι Έλληνες πολίτες συνολικά στις τράπεζες θα ξεπερνάνε τις καταθέσεις τους! Πάνω από 170 δις θα έχουν δώσει!
Και ερωτώ: η κερδοφορία των τραπεζών από το 2001 έως το 2008, η απληστία της κερδοφορίας αυτής, αυτά τα λεφτά που έβγαλαν από τα πανωτόκια και τα ψιλά γράμματα τόσα χρόνια, θα τα επενδύσουν για να σώσουν τα μαγαζιά τους; Δεν είδα κανέναν να λέει ότι θα αυξήσει τα ίδια κεφάλαιά του.
Και εν πάση περιπτώσει, τα λεφτά θα τα δώσετε και θα πάρετε κάποιες μετοχές -που ακόμα δεν έχετε αποφασίσει εάν θα είναι κοινές με ψήφο, κοινές χωρίς ψήφο, ομολογιακά δάνεια- όμως, γιατί δεν δίνετε τις μετοχές αυτές στα Ασφαλιστικά Ταμεία που πλήττονται να δώσετε και μία ανάσα στους συνταξιούχους; Τόσα δις έφυγαν από τα κεφάλαιά τους και κάποιες φορές χωρίς τη συναίνεσή τους, αφού ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έκανε χρήση χωρίς να ειδοποιήσει τις διοικήσεις τους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΝΤ ΠΟΥ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Είχα πει μέσα, εκείνο το δύσκολο απόγευμα, ότι μου είχε κάνει εντύπωση η επιστολή προς την κυρία Λανγκάρντ, η οποία είχε και τη «οσφυοκαμψία» των πολιτικών αρχηγών λέγοντας ότι δεν θα ασκήσουν άλλη πολιτική αν έρθουν στα πράγματα. Αυτό το εξευτελιστικό και εξαιρετικά ταπεινωτικό, γιατί είναι στα Αγγλικά και δεν είναι στα Ελληνικά; Είπαμε εκείνη τη μέρα έγινε λάθος. Εξηγώ: εφόσον το λάθος το είδατε, επί σκοπού έγινε; Λέει στα Αγγλικά, λοιπόν, ότι τα κόμματα που στηρίζουν δέχονται μετά τις εκλογές ότι δεν θα αλλάξουν πολιτική. Το ταπεινωτικό το δέχθηκαν. Δεν με απασχολεί όμως αυτό και δεν το κρίνω αυτό, θα το κρίνει η κάλπη. Στα ελληνικά όμως, γιατί δεν είναι; Είναι πάρα πολύ απλό το ερώτημα. Και καταθέτω κα στα πρακτικά και του λόγου το αληθές, να το διαβάσει όποιος θέλει, για να δει τι τερτίπια γίνονται…

Απαντώντας σε μεσολαβήσασα τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. είπε τα εξής:

Οπότε, κ. Αντιπρόεδρε, αφήστε τις ίδιες διοικήσεις που κάποιες από αυτές τις οδήγησαν στην πτώχευση. Αφήστε τους εκεί! Κρατήστε τους! Έπρεπε να είχατε κάνει συγχωνεύσεις. Σας το λέω τόσα χρόνια. 2 χρόνια εσάς και 2 χρόνια στην κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Συγχωνεύσεις! Έπρεπε να υπάρχει ένας τραπεζικός πυλώνας του δημοσίου και ένας του ιδιωτικού, αλλά ο καθένας από αυτούς θέλει την καρέκλα, κάνουν αρραβώνες, χαλάνε αρραβώνες, τουμπάρουν το χρηματιστήριο. Το ανεβάζουνε το χρηματιστήριο, πουλάνε κλπ., δηλαδή πρόκειται για τον ευτελισμό της οικονομίας.
Όσον αφορά για το ποιος θα κυβερνήσει αύριο, νομίζω ότι ο κ. Λοβέρδος το ξεκαθάρισε, το είπε ευθέως. Εσείς με την ΝΔ! Μπράβο σας, καλό αρραβώνα! Θα έρθουμε και στην γαμήλια τελετή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου