Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Eurogroup: Eγκρίθηκε το δάνειο των 130 δισ. για την Ελλάδα με… παράδοση άνευ όρων

ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ προς την χώρα μας και την απομείωση κατά 53,5% του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης στο Eurogroup, που κράτησε περίπου 13 ώρες, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, φέρει την επαναφορά του δείκτη χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ έως το 2020, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, είχε το ιδιαιτέρως θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, καθώς εφόσον ο δείκτης χρέους φτάσει στο 120,5% όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, όχι μόνον θα είναι βιώσιμη η ελληνική οικονομία, αλλά θα έχει επιτευχθεί και το αίτημα των ευρωπαίων εταίρων και κυρίως της Γερμανίας, της Ολλανδίας, αλλά και το ΔΝΤ.
Το ευρώ εκτινάχθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, για δανειοδότηση της χώρας μας. Σε διάρκεια μόλις δέκα λεπτών, σημειώθηκε αύξηση του ευρώ από 1,3185 το δολάριο σε 1,3266. Στη συνέχεια έχασε μικρό μέρος των κερδών του και σταθεροποιήθηκε στο 1,3247 στο χρηματιστήριο του Τόκιο.
Για μακρόπνοη συμφωνία που περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια έκανε λόγο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος μίλησε για μία άνευ προηγουμένου απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, «ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη».
Σημαντικό βήμα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Όλι Ρεν ενώ η Κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε τη συμφωνία λέγοντας ότι θα μεταφέρει τα αποτελέσματα του Eurogroup στο Δ.Σ. του ΔΝΤ το οποίο θα συνεδριάσει τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του στους δημοσιογράφους κάνοντας λόγο «για μία πολύ καλή συμφωνία». «Χαιρετίζω τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της σταθερότητας», είπε. Ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για «τη δέσμευση των άλλων χωρών της ευρωζώνης να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι έκανε λόγο για ένα «καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τις αγορές και την ευρωζώνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου