Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ρήγµα… Παπαδήµου στην «Αριστερά της ευθύνης» Εσωκομματικές συγκρούσεις για ψήφο ανοχής εναντίον αρνητικής ψήφου και παραιτήσεις στη ΔΗΜΑΡ

Ενα γερό «crash test» ήταν για τη ∆ηµοκρατική Αριστερά (∆ΗΜΑΡ) και για τον πρόεδρό της Φ. Κουβέλη η είσοδος της χώρας στην «εποχή Παπαδήµου». Οι πολιτικές εξελίξεις και τα διλήµµατα που τέθηκαν προκάλεσαν εσωκοµµατικούς τριγµούς στην αυτοαποκαλούµενη από τα στελέχη της «Αριστερά της ευθύνης». Μάλιστα, οι τοποθετήσεις της ∆ΗΜΑΡ απέναντι στη νέα κυβέρνηση, µε πρόταγµα την καταψήφισή της, αφήνουν πίσω τους δύο εσωκοµµατικά στρατόπεδα – ψήφος ανοχής («παρών») εναντίον αρνητικής ψήφου –, την παραίτηση ενός µέλους της Κεντρικής Επιτροπής και µια «αποχρώσα» διαφοροποίηση στην άτυπη κοινοβουλευτική οµάδα των «4». Την ένταση της αντιπαράθεσης στη ∆ΗΜΑΡ… έσωσε τελικά ο ΛΑΟΣ. Η κόκκινη γραµµή που υψώθηκε ήταν η συµµετοχή του κόµµατος του κ. Γ. Καρατζαφέρη και η«συντηρητική πολιτική µετατόπιση ως τα άκρα της ∆εξιάς» την οποία αποπνέει, σύµφωνα µε στελέχη της ∆ΗΜΑΡ, το νέο κυβερνητικό σχήµα.
Οι διαφορετικές απόψεις σε σχέση µε τη νέα κυβέρνηση διχάζουν τη ∆ΗΜΑΡ. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του µέλους της ΚΕ κ. Θ. Αθανασίου, ο οποίος τη γνωστοποίησε µε επιστολή του στο κορυφαίο κοµµατικό όργανο: «Οχι στη λεγόµενηκυβέρνηση εθνικής ενότητας (ούτε ψήφο ανοχής), ναι σε άµεση προσφυγή στις κάλπες, όχι στις συµφωνίες της 26ης Οκτωβρίου, προβολή των θετικών θέσεών µας».
Σε διαφορετικό µήκος κύµατος η άποψη της επίκουρης καθηγήτριας Φιλοσοφίας κυρίαςΒάσως Κιντή που εκφράζει τη γραµµή «Ναι στη δανειακή σύµβαση, όχι στη συµµετοχήστην κυβέρνηση, διότι δεν είµαστε έτοιµοι ως κόµµα να αναλάβουµε τέτοιες ευθύνες, ναι στην ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση συνεργασίας».
Τελικά ύστερα από µαραθώνια συνεδρίασή της την περασµένη Πέµπτη η ΚΕ της ∆ΗΜΑΡ αποφάσισε κατά πλειοψηφία (πέρασε µε 40 ψήφους υπέρ έναντι 24 κατά, και 4 λευκών) «αρνητική ψήφο» στο νέο κυβερνητικό σχήµα στη Βουλή. Σύµφωνα µε το σκεπτικό της απόφασης, η συµφωνία στο πρόσωπο του κ. Λ. Παπαδήµου επήλθε µετά τη διελκυστίνδα µεταξύ ΠΑΣΟΚ – Ν∆, που «εµπεριείχε θεσµική απόκλιση». Η ∆ΗΜΑΡ προέταξε ότι η συµφωνία για τη νέα κυβέρνηση ρυθµίστηκε µε συγκεκριµένη νεοφιλελεύθερη αντίληψη και µε δεδοµένη τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής.
Πάντως ο βουλευτής κ. Γρ. Ψαριανός και µετά την απόφαση δήλωνε προς «Το Βήµα»: «Η επιλογή του κ. Παπαδήµου γι’ αυτή τη µεταβατική συγκυβέρνηση και σε σχέση µε όσα άλλα ονόµατα ακούστηκαν είναι κατ’ αρχάς θετική (…). Η απόφαση-πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής εισηγείται την καταψήφιση της κυβέρνησης αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού έχουµε πλήρη εικόνα της σύνθεσης και των προγραµµατικών δηλώσεων. Η στάση µας θα εξαρτηθεί από την αποδο χή ή όχι προτάσεων που και εµείς θα κάνουµε».
Ωστόσο οι άλλοι τρεις βουλευτές, δηλαδή οι κκ. Κουβέλης, Ν. Τσούκαλης και Αθ. Λεβέντης, είχαν ταχθεί µε το «όχι» στην κυβέρνηση. Συντάχθηκαν επίσης ο Γραµµατέας της ∆ΗΜΑΡ κ. Σπ. Λυκούδης, ο κ. Στ. Μπαγεώργος, ο κ. Β. Ζορκάδης κ.ά. Υπέρ της ψήφου ανοχής στην κυβέρνηση τάχθηκαν µεταξύ άλλων η κυρία Κιντή, οι κκ. Γερ. Γεωργάτος , Στ. Λιβαδάς, Χ. Χωµενίδης, Θ. Μαργαρίτης (τάσσεται όµως κατά της δανειακής σύµβασης) και Σ. Κουρουζίδης, ενώ µεταξύ αυτών που ψήφισαν λευκό ήταν ο κ. ∆. Χατζησωκράτης .
Οι έντονες διεργασίες στα κορυφαία όργανα της ∆ΗΜΑΡ οδήγησαν σε «απώλειες». Ο πανεπιστηµιακός κ. Μάνος Ματσαγκάνης παραιτήθηκε από την ΚΕ σηµειώνοντας ότι«η ηγεσία αντιλαµβάνεται την πολιτική δράση ως µια σειρά τακτικών ελιγµών (τα περίφηµα “σλάλοµ”), µε µοναδικό στόχο τη διεύρυνση της εκλογικής επιρροής».
Πηγή: skeftomasteellhnika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου